събота, 11 април 2015 г.

Карамелизирани патешки гърди


Патешките гърди са невероятно вкусни, когато са приготвени както трябва - иначе винаги си стоят едни такива сухички, въпреки достата мазнина по кожата.

За четири порции са ни необходими гърдите на една патица (в зависимост от големината й средно са около 800 грама - две парчета) и то задължително с кожата.

Приготвянето също е изключително лесно и бързо : най-много време отива за мариноването. Всеки си има своя рецепта за мариноване, но моята е: 1 ч.л. черен пипер, 2-3 с.л. соев сос; по 1-2 с.л. сос уорчестър и лимонов сок; Разбъркват се, месото се овалява в сместта и слага в хладилник. Колкото повече време, толкова по-добре.

Грил тигана се загрява силно, подсушените гърди се слагат с кожата надолу и веднага се покриват отгоре с капак.


Похлупвам ги с капака на чугунената тенджера и тека се пекат за 5-7 минути.
После се обръщат, но този път за не повече от 3-4 минути.

Веднага след това се прехвърлят в тавичка, заливат с по 1 с.л. сос от сладко от зелени орехи. И се дозапичат във фурната на горен реотан с вентилатор на 160 С за 4-5 минути.


Сладкото от зелени орехчета има страхотен аромат (продава се почти навсякъде), леко се карамелизира и придава невероятен вкус на гърдите.

Като се извадят от фурната, се оставят да си "отдъхнат" за малко, нарязват се на тънко леко напречно и се сервират. (Мазнинката може не се изхвърля - може да залеят отгоре с нея или пък да се ползува за друго ястие).

Дзверски вкусно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар