сряда, 1 юли 2015 г.

Кашкавалена палачинка Джулай

   След ранното ставане за посрещане на слънчевия изгрев, който при нас така и не се видя заради неприятното и облачно време, реших да се компенсирам и си подобря настроението с нещо тестеничко, което като комбинация се получи невероятно вкусно - та така се появи и кашкавалената палачинка "Джулая" (на днешния ден какво друго да е).
 Необходими са ни 2 яйца, 1 ч.ч. настърган на ситното ренде кашкавал (може и гауда, и ементал или смес от няколко вида), 3/4 ч.ч. прясно мляко и приблизително 1 ч.ч. брашно и 1/2 ч.л. сода.
  В чашата с брашното се слага содата и се гаси с няколко капки оцет. 
  В купа се разбиват яйцата, слага се кашкавала и прясното мляко и на порции се добавя брашното като хубаво се разбърква. Трябва да се получи гъсто тесто - дори и по гъсто от боза, но все пак да може да се сипва с черпак. (При необходимост може да се добави още малко брашно - за предпочитане е обикновено бяло брашно).
 Готовото тесто се оставя да си почине 30-а минутки.
 Тиган (уок например) с незалепващо покритие се загрява силно на котлона (като загрее се намалява - от 9-та на 6-7 ма степен), дъното му се намазва с масло и се сипва с черпака от тестото като се разстила по дъното, но така че остане дебеличко (не като за палачинка, а дори по - дебело от катма).
 Като направи ей такива мехурчета е готово за обръщане.
 
Горе долу за 2-3 минути е готово за обръщане. Обърнатата палачинка се пече около 1 минута или малко повече и е готова.
 Трупат се една върху друга като се мажат с масло. Дъното на тигана преди да се сложи от тестото е желателно да се намаже също.
 (Може да се пекат и без мазнина, но се оказа, че при намазняването се опичат по друг по-приятен и вкусен начин).
 Сервирането - с айрян или друго нещо, но изненадата беше, че със сладко и мармалад от шипки бяха дзверски вкусни.
невероятно вкусни


















Няма коментари:

Публикуване на коментар