четвъртък, 2 юли 2015 г.

"Пържени пресни картофки"

"Пържени пресни картофки" - моля Ви не ми вярвайте - заглавието е подвеждащо.


Тези пухкави  топки се появиха вчера като резултат на видяното от Деси - И накрая щипка сол ... - крокети с пилешко, които толкова ме вдъхновиха. Не че повторих рецептата, а просто ползвах идеята за оползотворяване на изостаналото пилешко месо и то по много лесен начин. Точно в момента имаше такова - останало от Петровското печено пиле (което си беше бая Дзвер - 2,5 кг).
В действителност са нещо като кюфтета от пилешко и картофи.

Необходими са ни изостанало пилешко месо (речено, варено) - 400 грама и толкова сварени картофи (4 средни картофа), две яйца, сол и черен пипер на вкус. (В част от сместа сложих индийско орехче и риган, но вкусът нещо не ми допадна - тези само със солта и черния пипер ни се сториха по-вкусни. Може би, защото на пилето не му върви много миризмата на индийско орехче?).
 Разбира се, и царевично брашно за овалване.

Приготовлението е просто: пилешкото месо се наситнява. Картофите се сваряват в подсолена вода, обелват и настъргват на едрото ренде или се намачкват. В купа се смесват пилешкото и картофите, чуква им се яйцето, сол и черен пипер. И хубавичко се омесва.


С намаслени ръце (за предпочитане, а не с намокрени) се къса от "каймата" колкото голям орех и оформят топчета. Топчетата се овалват в царевично брашно и сетне се топват в разбитото второ яйце с малко прясно мляко.
  От там - хоп в тенджерката - нека да е по-малка, за да се икономиса мазнина. Пържат се направо в маслена баня . олиото да ги покрива. От време на време се разбъркват. Когато са готови, се познава и по цвета и по това, че изплуват отгоре и сякаш казват - време е да бъдем извадени.
 

 Поднасят се с млечно-майонезен сос и някаква салатка (смес на вкус от кисело мляко, майонеза, наситнен копър, сол и пипер).












Страхотно вкусни - не надделява нито вкуса на пилето, нито на картофа.















Ама как приличат на пресни изпържени картофки, а?








невероятни са!


Няма коментари:

Публикуване на коментар