вторник, 11 август 2015 г.

Кюфтета от кайма и тиквички




Лятото, когато от градината всеки ден се берат тиквички и когато започват да омръзват, доста често правя кюфтета от тиквички и кайма. Обикновено на 600-700 грама настъргвам една тиквичка, която преди са се сложи в каймата добре се изстисква. Този път стана стана един фал, който трябваше да се превърне в пълен провал на кюфтета, а се получиха направо триумфални кюфтета.
  И така, необходими са ни 400 грама кайма (мляно месо, каквото ползвам), 1 глава лук, 1 средна тиквичка, 1 яйце, сол, черен пипер, 1/2 връзка магданоз; 1 ч.л. риган; както и 2-3 с.л. грис и царевично брашно за овалване.
  Сложих каймата в една купа, нарязах магданоза, чукнах яйцето, добавих подправките и тъй като се бях замислил нещо, не се усетих, че настъргах лука и тиквичката направо в каймата. И като посегнах да я омеся, ми стана ясно какъв е фала - беше се получила доста течна смес, която да гребеш с лъжица и да пържиш, а не да оформяш кюфтета. Ами сега? Да пържа тиквени бухти или ...?  Добавих 3 с.л. грис и оставих да престои около 30-а минути. 


 Достатъчно се посгъсти, за да може да се оформят кюфтета, които обилно овалях в царевично брашно.

(на снимката се вижда, че стоят едни такива мекички)










Пържат се в мултитенджерата
(дет на български звучи като мултиготвач) на режим пържене - при отворен капак или пък в дълбок тиган на средна температура - до хубаво почервеняване.











Изобщо не поемат от мазнинаната и стават едни страхотно пухкави и ароматни.














От това количество продукти се получиха 15 разкошни кюфтака.


Цената? - ами не повече от 0,25 лв на кюфте ...

 Ометоха се за отрицателно време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар