четвъртък, 27 август 2015 г.

Как да изпържим лесно патладжан или фалшиви гъби

Това си е за категорията "малки хитринки" в кухнята или как да стане по-вкусно, но се получи публикация. Тази година за пръв път пържих патладжан по този начин, докато в предишните години почти всяко пържене беше по този начин. Наскоро за тази хитринка ме подсети Каприс от Бул мамма. Пък и точно тогава бях издълбал патладжана за Гювеч от свинско в патладжан и си го имах на топчета. Иначе патладжана като се обели, се нарязва на кубчета...
 В зависимост от количеството патладжан са необходими едно или няколко яйца. Яйцата се разбиват с вилица, в тях се сипва малко, ама неистина малко черен пипер (на върха на лъжичката) и малко чили (счукан лютив червен пипер) и патладжанените топчета (кубчета) хубаво се овалват в тях.

 Както са в купата, се завиват с кухненско фолио и заминават в хладилника - от днес за утре (т.е. поне за 24 часа).
 За това време патладжанът попива яйцето.

Пържи се до зачервяване в маслена баня.
 Внимание! : соли се чак след изваждането! И ако не се жали яйцето - още по-добре ...

 В зависимост от подправките и вида на мазнината получава различен вкус - ту прилича на запържена риба, ту на гъби и т.н. 

 Ако човек има желание, може да махне тук таме появяващите се семчици и тогава още по-трудно се познава какво е - само дето е Дзверски вкусен. Пържен в рапично масло прилича на риба, в масло и зехтин - на гъби ...

 П.П.
 Това беше варианта за фалшивите гъби, но тъй като говорим за лесно пържене на патладжан, има още два три трика, при които може да се изпържи, без да пръска и без да се замърсява олиото и то да се ползва поне още веднъж.

Първият:
Патладжанът се нарязна ва кръгчета или на филийки. Престоява в подсолена вода за 20-а минути. Подсушава се и се овалва в брашно, в което е сложена идея сол.
Оставя се така за кратко време - брашно хубаво да се овлажни и тогава се пържи. В този вариант, олиото се запазва чисто.
Желателно е в загрятото олио да се пусне и малко сол - 1/2 ч.л.
Ако процедурата с набрашняването се повтори, се получава една хубава коричка - все едно, че е паниран.

Вторият:
Подсушеният и нарязан патладжан се слага в купа с разбити яйца или разбити белтъци и се изчаква патладжанът да ги попие.
В разбитите яйца (белтъци) може да се добави и любима подправка.
Ако патладжанът е нарязан максимално на тънко, става като чипс и невероятно мезе.
При пърженето няма пръскане и олиото се запазва чисто.
Впрочем, така патладжът поема и по-малко мазнина при пърженето.

Бонус:
По същите начини може да се изпържат и тиквички.

1 коментар: