неделя, 11 октомври 2015 г.

Пъстърва на скара

Какво толкова - риба на скара!

 Да ама не! Оказва се, че има някои тънкости при печенето на риба на скара, които затрудняват доста хора и накратко ще споделя начина, който е еднакъв за печенето на болшинството риби.

 Продукти: по една рибка на човек; сол, идея черен пипер; лимонов сок; мазнина (олио или зехтин) за намазване.
 За сервирането: варени или пържени картофи или домати и задължително резенчета лимон.

 Приготвянето: Рибата се почиства и измива добре. Подсушава се отвън и от вътре с кухненска хартия. Отвън се осолява добре с ръка, а вътре съвсем лекичко. Поръсва се с лимонов сок и завита с домакинско фолио се оставя в хладилника. Колкото повече престои, толкова по-добре (но и 2 часа са й достатъчни, ако се бърза с печенето).

 Скарата се нагрява максимално, намазва се с олио.
 Всяка рибка се намазва отвън с олио - може с четка, може и с ръка и се слагат върху скарата леко напречно.

  По желание в коремчето може да се сложат резенчета домат или лимон. Пече се около 7-9 минути (все пак зависи и от силата на скарата) и лекичко се повдига - ако сама си се отлепва, значи е готова и се обръща на другата страна.
 В процеса на печенето е желателно поне един - два пъти да се намаже с мазнина.
 По желание може за по две три минути да се обръща и напречно на обратно, за да се получи "решетка" от скарата върху кожата на рибата.
 Ръси се с черен пипер преди да се сервира - вече в чинията.

 Не препоръчвам предварително рибата да се овкусява с каквото и да е друго, освен сол, защото така при печенето се запазва вкуса на самата риба. За да стане вкусна, тънкостта е предварителното хубаво осоляване, омазняване преди печеното и в процеса на самото печене - поливането й.
 Някои считат като хитринка - разтварянето на 1 ч.л. лимонтозу в чашка вода и мазането с четка по време на печенето. Дава ефект при шишчета или пържоли, но при рибките го намирам за излишно и затова не го практикувам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар