понеделник, 19 октомври 2015 г.

КЕКСЧЕТА ала Рудолф, с боровинки



Рецептата е видях преди 10-на дни по 24 китчън, рано рано сутринта. Рудолф правеше някакъв сладкиш с плодчета, който страшно ми хареса. Беше го опекъл в кексова форма.

Понеже се мотках, позапомних пропорциите, защото ми се видяха много лесни. По-късно направих тестото и реших да го опека като малки кексчета (не обичам думата мъфини).

Продуктите:
100 грама захар, 100 грама меко масло (демек на стайна температура), 100 мл прясно мляко, 1 ванилия, 1 лъжичка букпулвер, 2 яйца, 200 грама пресято брашно
шепа измити и подсушени боровинки

заради тези продукти си я нарекох 1-1-1-1-1-2-2 (та лесно се помни). Не съм и много сигурен, че това бяха точните пропорции.

Приготвяне:
захарта и маслото се разбиват до разтапяне на захарта (може би с пудра захар щеше да е по-удачно, но поради липсата й...), а то се получи и пухкаво, добавит се яйцата едно по едно, ванилията и прясното мляко.
Бакпулвера се слага при брашното и течните съставки се изсипват вътре и пак се разбърква добре. Става малко по-гъсто тесто от палачинково.
Оставя се да престои, докато фурната се загрее предварително на 180-200 С.
Формичките за кексчета се намасляват.
В тестото се добавят боровинките, пак се разбърква и във всяка формичка се налива от тестото - до 3/4 от обема й.
Напълниха се точно 12 формички.
Пече се до готовност - максимум 25-30 мин, но зависи от фурната ...

За всеки случай - проверка с клечката

Резултатът е превъзходен 
 Като поизстинаха отгоре ги намазах леко със сладко от боровинки ...ама може и глазура от пудра захар и водичка(белтък и т.н.)

Уф, писах повече, отколкото го правих
 ;D

Няма коментари:

Публикуване на коментар