петък, 30 октомври 2015 г.

Руладини "Стефани" с гъбен сос


Е, и това няма да е рецепта, а просто една вариация на тема популярното руло "Стефани", но в индивидуално изпълнение и за това твърде различно.
Всеки си има собствени предпочитания към приготвянето на руло "Стефани" и за това ще бъда по-кратък: де факто това си е рулото, но направено на няколко индивидуални рула - по едно за човек и вместо с цели (или половинки) - с нарязани на по кубчета варени яйца; по същия начин и останалите продукти - моркови, кисели краставички. Различното е в добавката в плънката на нарязани и задушени гъби и малко лук.

В действителност се оказа и много "бюджетно ястие", защото във всяко индивидуално руло могат да се вложи повече плънка.

Продукти: те са ориентировъчни за 4 рула, но зависи от големината и т.н. 
600 гр. кайма, овкусена с черен пипер и сол, 1 /2 ч.л. кимион (считам, че за това ястие каймата трябва да има минимум подправки).
по 1 варено яйце за всяка руладинка; 4-5 кисели краставички; 4-5 моркова; около 300 грама гъби печурки (може и повече- сосчето ще стане по-богато); 1 глава лук нарязан на ситно и 1-2 ск.чесън; сол и черен пипер.
(намирам, че другите подправки са излишни - така се запазва по-добре вкуса на изходните продукти).

за соса: 3-4 с.л. брашно, поне 1/2 л прясно мляко, сол и черен пипер на вкус, и бульон печенето (както и част от гъбите).

Изпълнението е простичко:
Каймата се разделя на 4 равни части и от всяка се оформя нещо като плоска питка.
В тигана в загрята 1-2 с.л. мазнина се задушават до полуготовност последователно ситно нарязания лук, чесъна, кубчетата моркови, гъбите и накрая за кратко се добавят и нарязаните кисели краставички. Овкусяват се с малко сол и черен пипер.
Сварените яйца се нарязват на кубчета и омесват с изстиналата плънка, като преди това внимателно се отделят 2-3 с.л. само от гъбите. (Ако някому се вижда трудно, могат да се отделят пресните гъби и сетне да се задушат самостоятелно.)  За по-лесно, и плънката се дели на четири равни части и се поставя върху каймата и внимателно се завива на руло, което се поставя с шева надолу в обилно намаслена тавичка за печене.

В тавичката се налива около 1 пръст водичка и заминава да се пече в предварително загрята фурна на 180 С-200 С за около 40 минути. 

В това време се подготвя бешамеловия сос излишно е да го описвам, в който се добавят и отделените гъби. Става доста гъст, но няма страшно. 
Тавата се вади от фурната и гъбения сос се излива в нея като леко се разбърква. Ако има нужда, се дабавя още малко прясно мляко. Ако е редичък, няма страшно - ще постои вместо още 5 минути във фурната - цели 10 и ястието е готово.

Тука изобщо не споменавам такива екстри като наръсване с настърган кашкавал и др.п., както и други добавки.


Сервира се индивидуално - по едно руло с много сос.



Най го харесвам в ей този вид:


Много лесно, ама защо писах толкова не ми е ясно ...
Пък цената няма да я коментирам - около 7 лв, а в интерес на истината, едно руло дори идва доста големичко за сам човек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар