събота, 24 октомври 2015 г.

БЕЙБИ ОКТОПОДЧЕТА С ПАСТА



                                                                                                                                                     Продукти: за 4-6 порции
около 0,7 кг пресни бейби октоподчета

300 гр паста (по избор и желание - аз ползувах "пеперудка")
около 100 гр обелени и нарязани на ситно домати

подправките - основно на вкус и все пак: 1 гл.лук, 1 морков, 5-6 скилидки обелен чесън, 1-2 даф. листа, 1 карамфилче, 5-6 зърна ч.п., и толкова бахар, 1 ч.ч. бяло вино, 2-3 с.л. нарязан пресен магданоз,
зехтин, лимонов сок, 1 ч.л. черен пипер,


Приготвяне:

На бейби октоподчетата:
добре се измиват и почистват.
В тенджера се кипват около 1,5 л вода, в която се слагат 1 ч.ч. бяло вино, главата лук-нарязана на 5-6 парчета, нарязания на едро морков, 5-6 скилидки чесън, зърната черен пипер, карамфилчето и дафиновия лист. Когато заври, се пущат октоподчетата и се варят на вече на -слаб огън - до готовност.
(заб. не се слага сол.Времето на варенето зависи - пробвах варианти, най-удачно е около 30 - а мин.).
Подготвя им се марината: 4-5 с.л. зехтин, сока на 1 лимон, малко ч.п., сложих и 2-3 с.л. бърбън и една идея мед. Бейбитата се прехвърлят в плик за фризер и заливат с маринатата. Пликът хубаво се разтръсва и се оставят в хладилника за 24 часа.

След престоя в хладилника:
Пастата (демек макароните) - в моя случай "пеперудките", се сварява до полуготовност в подсолена вода и бързичко се оцежда и промива на течаща вода.

В уок тиган се затопля бучка масло, хвърлят му се 3-4 скилидки нарязан на ситно чесън, след нарязаните доматчета, октоподчетата заедно с маринатата, а след това "пеперудките". Не се стърпях и ги залях с още една-две с.л. бърбън. Все пак трябва да се разбъркат един - два пъти.

За 10-на минутки всичко е ОК.

Цялата тази ароматна вкуснотия се прехвърля в голяма купа, залива се с малко лимонов сок и екстра върджин и се поръсва с накълцания магданоз.

Невероятно! Върви и с бялото винце и с любимия ми бърбън ....

Няма коментари:

Публикуване на коментар