събота, 5 декември 2015 г.

Сармички от хамон с кайма и гъби


Много се зачудих за името на тази дзверска вкуснотия и нека засега да си остане така - сармички.

Продукти
500 грама кайма, 200 грама печурки, 100 грама твърд кашкавал, 1 морков, 1 ч.л. риган, 1/2 к.л. индийско орехче, сол при необходимост, черен пипер на вкус; (по желание за пикантен вкус, който си хапва - 1 ч.л. лютив червен пипер или чили на вкус), както и 2-3 с.л. лютеница, смесена с 1-2 ч.л. горчица (това по желание).
 Разбира се и 16 резенчета хамон (кат` няма - резенчета бекон (пушен е за предпочитане), гърди или в краен случай шунка. Па и защо не някой колбас.

 Приготвяне
Каймата се слага в купа и при нея на ситно ренде се настъргва моркова и кашкавала, а на едро ренде - измитите и подсушени печурки. Слагат се подправките и хубаво се омесва. 
 Всяко резенче хамон леко се намазва със сместа от лютеница и горчица, ама съвсем тъничко, в единия край се слагат 2-3 с.л. от каймата и се навива на руло, т.е. на сарма.
 Оформените сармички се нареждат в тавичка, застлана с хартия за печене. 

 Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С за около 30-а минути. 
 При мене артиса малко от каймата и оформих 4 кюфтета и пекох със сармичките. Кюфтенцата бяха изключително нежни и вкусни.

Дзверска вкуснотия и в рамките на под 10 лв, хапване за 5-6 човека. Най-скъпото е хамона, а каймата отиват не повече от 5 лв.
 Може да се сервира с печени зеленчуци, с картофено пюре или пък сосче от печеното.

Няма коментари:

Публикуване на коментар