събота, 19 декември 2015 г.

Панирани хапки (или бухти) от пуешко


 За пуешкото само добри думи - хем здравословно, хем полезно, хем вкусно, ама пък идва скъпичко (е за някои).
 Само че от как открих пуешките маншони, ми е много лесно да приготвям разни вкуснотии с пуешко. След като се отсрамих пред гости с пуешки крила на фурна и след като редовно почти редовно правя пуешки кюфтета (не само на фурна, но и пържени), този път направих за гостите панирани хапки.
 За 4-6 човека са необходими около 1 кг пуешки маншони, олио за пържене и продуктите за панирането.
 Най-подходяща е панировката патафри, но с трите яйца в нея и бира, нещо не ми допада. Затова: 1 голямо или 2 малки яйца, 4-5 с.л. брашно, сол около 1/2 ч.л., малко черен пипер и малко риган.
 Приготвянето също е лесно: 
Всъщност изпълнението има два варианта:
1. Пуешките маншони предварително се обезкостяват, а парчетата месо отиват направо за паниране след леко овкусяване, а отделените кости с месо - за варене на бульон.
 2. Маншоните отиват направо за варене с подправките и след като изстинат се отделят от тях големи парчета месо, които ще се панират.
 Предпочетох втория вариант, защото усилията са по-малко, а и вече свареното месо, почти не се нуждае от пържене, а колкото панировката да се зачерви и стане хрупкава. Е, за този вариант си имах и идеен подбудител...

Разбива се яйцето с подправките и се добавя брашното като се бърка с телта за разбиване като се долива и малко водичка - зависи от много неща, но да стане гъста и лепкава каша.


Месото се овалва в брашно и пуща в панировката.
Загребва се с лъжица парче месо (или няколко, ако са по-ситни) и се пържат в силно загрята мазнина. Все едно че се пържат бухти....








         
 Пържат се до хубаво зачервяване и се вадят върху домакинска хартия да поеме излишната мазнина.










В общи линии, винаги от панировката остава малко - поне 2-3 с.л. Личва се малко прясно мляко, разбива се и става тесто за палачинки. 
Опичат се 1-2-3 палачинки, колкото излезнат и върху тях се поднасят панираните пуешки хапки.
Дзверска вкуснотия.




П.П. При цена на 1 кг пуешки маншон 2,70 лв, дори и да се разпуснем с яйцата и всичко останало - излиза под 4,00 лв, а се получава вечеря поне за 4-ма и остава поне литър бульон и месце за супа или за едно фантастично ризото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар