неделя, 13 декември 2015 г.

ДОБЪРСКИ БОБ с пушена свинска опашка в мултитенджерата




До с.Добърско ходихме заради уникалната икона на Христос с ракетата.
Там опитах местния боб – стори ми се превъзходен и с 300 зора успях да купя цели 10 кг (по 5 кг бял и шарен). Поне до пролетта ще имам боб за вкусни ястия.

Две чаши шарен добърски боб се накисват във вода за няколко часа.
След това бобът се измива и слага в съдинката на мултито и се залива с вода – два пръста над нивото на боба и умното уредче се включва на режим яхния (готвене) – при моя уред – с едно натискане е за 30 мин.

Докато се вари, се подготвят останалите продукти.
1 голям домат се обелва и настъргва на рендето и се оставя да чака.
1 голяма глава лук се нарязва на ситно. Същото и с 5-6 скилидки чесън (обичам да има повече и затова слагам повечко); два големи моркова се обелват.

Като пиуне, уредът се изключва – бобът се прецежда.

В купата се слага на дъното цялата пушена свинска опашка с 2-3 с.л. зехтин, връща се боба отгоре, чесъна, лука и морковите и се залива с вода – пак два пръста над боба.
Този път се включва на същия режим за 1 час. Времето се оказа предостатъчно.
Към 50-тата минута, се отваря и се вадят морковите и нарязват на много ситно и се връщат отново в съдчето. Вади се и един черпак от боба и се намачква и обратно при другите неща. Сипват се и доматите.
Сега е ред на солта, подправките – пресен джоджен (слагам от него поне 5-6 стръкчета), риган, чубрица и черен пипер (щипка) и задължително едно-две цели люти чушлета.

Като се изключи уреда, автоматично преминава на режим „подгряване”. Оставям го така за 30-а минути.

Просто невероятно вкусно – месото се разкапало – после при сипването по чиниите кокалчетата остават на дъното, а при сервирането поръсвам със ситно нарязан магданоз.

Изпотих се докато пишех, а иначе ти отнема всичко максимум 5-10 минути. Няма запържване, няма врътня, няма опасност да преври или загори ….

абе, не съм открил топлата вода, но все пак ... заради леснотата, го споделям.
Иначе ще кажа, че готвенето на Боб си е особено майсторство
 ;D

Няма коментари:

Публикуване на коментар