вторник, 22 март 2016 г.

Кюфтета на фурна по средиземноморски


























Лесно и бързо за приготвяне ястие, което става страхотно вкусно. Сякаш е за моментите, когато няма за време за готвене (трябва да е между другото) и се налагат още куп неща за вършене.
Необходими са за 4-6 порции около 500 грама кайма, 3/4 (може и цяла) ч.ч. сварен в подсолена вода ориз, сол, кимион и черен пипер, риган и босилек (подправките са на вкус), 4-5 скилидки чесън (може и повече), 1 с.л. сушени зеленчуци, шепа гъбки (поне 250 грама), 2-3 (че и повече) парченца сушени домати, нарязани на ситно (моите бяха с опушен вкус) и предварително накиснати, както и 1 буркан консервирани домати.

Изпълнението е лесно и бързо: 
Каймата се овкусява със сол, черен пипер, кимион и 1/2 ч.л. риган и се омесва със сварения ориз. Оформят се кюфтета. От това количество се получават 14-16 кюфтета (зависи от големината). Докато се правят кюфтетата, във фурната на 180 С се загрява тавата за печене с 2-3 с.л. мазнина (олио, зехтин, или и гъша мас). Вади се тавата и кюфтетата бързо се нареждат в нея и се връщат във фурната. Пекат се на вентилатор и на 10-а минута се вадят и обръщат от другата страна и се пущат нарязаните скилидки чесън. Пекат се още 10-а минути.





След това се вади тавата и кюфтетата се прехвърлят в друга съдина, а мазнината от печенето се деглазира с малко водичка.
Добавят се нарязаните гъбки и пасираните домати.










Разбъркват се и се връщат кюфтетата. Добавя се и 1/2 ч.л. сух риган, 1 ч.л. сушен босилек и 1 с.л. сушените зеленчуци.

Всичко това се пече във фурната още 10-а, максимум 15-а минути - до сгъстяване на соса.



 




Всичко отнема има няма 45 минути, а резултатът е невероятно вкусно ястие, за което на практика са отделени реално максимум 10-а.




Няма коментари:

Публикуване на коментар