четвъртък, 24 март 2016 г.

Зарзаватен гювеч

Това е едно ястие, което направо влиза в графата "полезни съвети" и което като типичен зарзаватен (зеленчуков) гювеч може да се приготви от наличните продукти в къщи.
По-скоро бих го нарекъл ястие "почисти щайгите", както има такива от типа - "почисти хладилника".
Отнема 10-15 минути за подготовката и около 40-45 минути за печене във фурната, а резултатът е потресающ...

Необходими са каквито зарзавати се намират под ръка, но все пак - 4-5 скилидки чесън, 2-3 глави лук (ако червен и от него поне 1-2 глави); по шепа грах и царевица; тиквичка; патладжан, чушка (или 1-2 чушки), 1 -2 картофа, глава цвекло, няколко гъбки и т.н. (включително и една две люти чушчици) и изобщо каквото има ...
За подправяне - сол, черен пипер, риган, може и сушени зеленчуци, и задължително поне 4-5 с.п. олио (зехтин и т.н.)

За изпълнението направо нямам какво да пиша: всички зарзавати се нарязват тип джаста праста и се слагат в голяма купа и подправят с подправките и заливат с мазнината. 
Прехвърлят се в тава и заминават в предварително загрята на 180С фурна за около 40-а минути. Единствената грижа за цялото време е да се погледне да не остане съвсем без течност и в края на печенето се включва вентилатора за поне 5-7 минути колкото зарзавата да получи зачервена "коричка" ...

 




Страхотно си върви с червеното вино.










Зарзаватен гювеч - друг вариант


























За този зарзаватен гювеч отидоха 3 домата, 3 големи глави лук, 1 глава червен лук,3 моркова, 4 картофа, 5-6 скилидки чесън, 1 с.л. сушени зеленчуци, 1/2 ч.л. черен пипер и 1 ч.л. риган, сол на вкус и 3-4 с.л. олио (в случая поравно гъша мас и олио).
Доматите се нарязват на половинки, сетне на четвъртинки и ако са големи - още веднъж на осминки и се слагат в йенската тавичка, която е леко омазнена. С главите лук се постъпва по същия начин и нареждат върху доматите. Следват морковите нарязани на колелца и се завършва с картофите, нарязани както и доматите. Отгоре се ръсват подправките, затваря се с капака и заминава във фурната на 200С за 40-45 минути.  В края на печенето капака се маха и се допича до хващане на златист загар.

П.П. излишно е да продължавам - вариациите са множество, но резултатът е винаги страхотно вкусен, а ако се напъхат в тавата няколко наденички или кюфтенца - става Дзверски вкусен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар