петък, 25 март 2016 г.

Патешко (бутчета) в сос бри

























 Е, започвам поредното патешко с малко нефотогенична снимка, но какво да се прави (това излезе...)
 Тези патешки бутчета направо са ме очаровали, па и са за предпочитане са пред всякакво пилешко или каквото и да е друго месо от разни хвърковати, отглеждани промишлено и кой знае какви хормони за растеж и т.н.... 
 Вече писах за патешкото с ориз със спанак, което беше дзверски вкусно, а сега е ред на още едно уникално по вкус ястие ...

Необходими са за около 4 порции - две патешки бутчета - общо 500 грама, едно "капълче" сирене бри - 125 грама, 1 ч. чаша сметана за готвене (или прясно мляко и 1 ч.л. размито в него царевично нишесте), 1-2 сушени доматчета (с вкус на опушено, нарязани на ситно и накиснати примерно в бяло вино), 1-2 скилидки чесън, нарязан на ситно, сол и черен пипер на вкус, 1/2 ч.л. риган.
Е, носи и други подправки, но все пак вкуса на сиренето трябва да се усеща максимално.

Изпълнението е страшно лесно (както често се случва при мене за готвенето):



Бутчетата се обръщат с кожата надолу и цепват по цялата дължина покрай две кости, а ставата се прекъсва с ножа (сетне лесно може да се отделят две порции от едно бутче) и се накисват в прясно мляко - за около час два в хладилника.
Подсушават се върху домакинска хартия.





 

 Подсушените бутчета се поставят с силно загрят тиган (без мазнина) с кожата надолу и се запържват до хубаво зачервяване от двете страни - не повече общо от 8-10 минути.

По някое време в мазнинката се пущат и сетно нарязаните чесънчета.






В това време "калъпчето" бри се нарязва на ситно. От опит - по-добре леко да се замрази във фризера и да се настърже на едро ренде. Така по-лесно се разтапя при термичната обработка.






 

От тука нататък е лесно - сиренето се пуща при бутчетата, налива се сметаната, овкусява се с църното пиперче и риганчето. Евентуално малко солчица....
И се оставя да покъкри на котлона за 15-20 минути ..

Страхотно вкусно, но неподходящо за снимане - което впрочем за вкуса е без значение ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар