понеделник, 28 март 2016 г.

Телешка опашка на фурна - друг вид

 Този месец ми се случва да готвя за втори път опашка, но сега телешка от млечно теленце до 6 месеца (имало и такива) докато предишната беше говежда.


Та ето ги двете опашки от млечно теленце - донесе ги приятел с идеята да бъдат сготвени и изядени заедно.

Оказаха се общо 1,2 кг и ми се видяха доста малко за евентуалните Дзверове. 

Па и доста им се зачудих как да ги приготвя, защото максимално ми се искаше да запазя вкуса. Много подправки, зеленчуци, вино и т.н. все щяха да го променят.


Затова бидоха приготвени по начин, по който досега не съм ги правил.

И така необходими са ни за 6 (или малко повече порции) 2 телешки опашки (в случая 1,2 кг) и 0,8 кг телешки врат, 1-2 дафинови листчета, 1 карамфилче, 4-5 зърна бахар и 10 зрънца черен пипер; 2-3 скилидки чесън- на ситно (може и повече), сол на вкус, (а за любителите на лютичкото - смелено чили), както и мазнина за пържене - 2-3 с.л. 
За гарнитура - поне 1,5 кг картофи.

Изпълнението е много лесно:



Опашките се срязват през хрущялите на парчета.

Месото се нарязва на произволни кубчета но не по-големи от 3х3 см.
 
Последователно в загрятата мазнина се запържват опашките и месото за 10-на минути, колкото да променят цвета си (като всяка запържена партида се прехвърля в друга съдина). Сетне всичко се връща в тигана, слагат се подправките (без солта), налива се около 0,5 л вода и под капак се оставя за 30-40 мин. да покъкри. (Вижда се, че на този етап как да се снима).


  Докато месото къкри, картофите се обелват, нарязват на едри парчета, овкусяват по любим начин и слагат в тава.
 После всичкото месо се прехвърля в тавичката за печене като се оставя съвсем малко течност, а останалата се долива при картофите. Тавичката с месото се завива с фолио и двете тави заминават във фурната на 200 С.





След около час печене картофите са готови и тавата с тях се вади, а на другата тава с месото се маха фолиото и дозапича до зачервяване на вентилатор за 10-15 минути (на 180С).
По желание и картофите могат да се запекат на вентилатор.







Месото е готово - невероятно крехко и Дзверски вкусно.










  




Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар