петък, 4 март 2016 г.

Телешки мозък пане




























Този деликатес е един от любимите ми. За съжаление толкова рядко се намира не само телешки, ами какъвто и да е мозък (свински, агнешки ....). Изглежда безмозъчието гони не само нас, но и животинките.
Или пък дотолкова се мъчат да ни отучат от хапването на субпродуктите, че не е истина ...
Наскоро питах един месар (има страхотна месарница) точно за мозъка, а той ми отговори - ако едно теле е 250-300 кг, десетки кила бут или гърди, едно кило хубав мозък си е направо находка.
Прав си е човека ...
Затова като попадна на пресен мозък, купувам с кила и си го съхранявам във фризера... Да ама не- от доста време и в него няма.
А на този телешки мозък (600 грама) попаднах в една верига и при това беше последна опаковка...
Затова край на приказките:
600 грама мозък, царевично брашно 4-5 с.л., 1 ч.л. сол, черен пипер, 1/4 ч.л. риган, 1-2 яйца.
Изпълнението

 Мозъкът хубаво се изкисва и измива да отпадне кръвта. Изрязват се излишни ципи и др.п. Слага се се в камерата на хладилника за 30-а минути и след това се вади и нарязва на хапки.
В това време се смесват брашното, солта, подправките, а яйцето се разбива.
Късчетата мозък се овалват в брашното, потапят в разбитото яйце.



Тиганът се загрява силно, намаля се силата на котлона на 2/3, сипват се 2-3 с.л. олио и 1-2 с.л. гъша мас и късчетата мозък се пържат от двете страни до зачервяване.
Максимум по 3-4 минути от всяка страна.








Дзверска вкуснотия.

Абе, мозък - к`во да му коментираш....

Страхотно си върви с бърбъна.

П.П. а цената? Купих го на 5,60 лв за кило... Направо не е истина, нали ?

2 коментара:

  1. Гооолямааа вкусотия! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Много хора съветват предварително да се вари, но не е необходимо, защото е на малки парчета

    ОтговорИзтриване