петък, 22 април 2016 г.

Мусака с месо в гювечета

Всъщност това не е мусака, не е и рецепта за мусака...
Пак е нещо от сорта на полезните съвети - как да вдъхнем втори живот на изостаналото от вчера печено месо.
Напоследък нещо пак ме "завъртя шайбата" и не остава време за готвене - все нещо на бърза ръка - я скара, я печено и към него някаква салатка - поне пресни зеленчуци бол.
Ама кат` не си знам мярката - все приготвям кат` за цяла рота гладници - хеле печеното и все ми артисва. Па на другия ден вече не ми е вкусно и се налага да импровизирам, за да ми хареса пак ...
В случая "мусаката" е приготвена с печено телешко - около 300 грама - напълно достатъчно за 3-4 порции.
Освен месото са необходими 4-5 картофа, 1-2 главички лук,1-2 скилидки чесън, 1 голям морков, сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. сушен риган.
За заливката - кисело мляко, яйца и брашно. Количество - в зависимост от купичките, които ще се правят: за 4 купички - 3/4 коф.кисело мляко, две яйца и 1 с.л. брашно и малко сол.
Изпълнението е елементарно:
Лукът и чесънът се нарязват на ситно, моркова се настъргва на едро ренде, а обелените картофи се нарязват на ситни кубчета.
В малко мазнина се запържват последователно чесъна, лука, морковите и картофите, долива се около 1 ч.ч. топла вода (бульон) и като закъкри се добавя накъсаното на парченца месо. Добавят се подправките и се оставя за 15-а минутки на бавен огън.
След това готовата смес се разпределя в 3-4 гювечета - купички (в зависимост от броя на човеците) и заминава във фурната на 180 С за около 20-а минути.
Подготвя се заливката като се разбиват в купа всички продукти.
Вадят се купичките от фурната, слага им се заливката и си допичат до лекото й зачервяване.

 При сервирането може да се поръси с магданоз, да се поднесе с купичка кисело мляко и т.н.
 Хубавото е, че всеки получава индивидуална порция ...
  Може да се направи с всякакво месо - свинско, пилешко и т.н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар