сряда, 6 април 2016 г.

"Родопски" сач от телешка глава, език и други вкуснотии



























Този сач се появи съвсем случайно: при поредната "ревизия" на фризера (нали и в него трябва да се гледа какво има?) открих няколко старателно опаковани пакетчета с надпис - варен език, месо от телешка глава, телешки дроб. До тука добре, ама от всичко по-малко. Е няма по-лесно от това да се комбинират в едно ястие и да стане хубаво печено и при това на сача.
А защо "родопски"? Ами много просто, защото самите родопчани твърдят, че техния сач се различава от останалите по това, че в него има много месо и много малко други добавки.

И така за 4 порции са необходими: около 400 грама месо от сварена телешка глава (ама нищо не пречи и от телешко, което предварително трябва да се подготви), около 250 грама сварен телешки език, около 300 грама телешки дроб; 5-6, че и повече печурки, няколко скилидки чесън 5-6 поне (колкото повече толкова по-добре); 1 к.ч. вино, сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. риган (или мащерка), на върха на лъжичката млян джинджифил и розмарин; носи и щипка кимион. Необходими са още малко масло или олио, както и 60-70 грама настърган кашкавал за поръсване.

Изпълнението е лесничко: 
Свареното месо от главата накъсва на едри парчета; езика и гъбите се нарязват произволно на парчета.
По-голяма играчка е с дроба: нарязва се на парченца, слага се в купа и се залива с вряла вода за 10-а минути, като процедурата се повтаря поне два пъти.
В тиган се загрява мазнината: пущат се първо парчетата дроб и след 3-4 минути месото от главата и езика; след 3-4 минути се слагат гъбките, чесъна и подправките, личва му се 1 к.ч. червено вино (може и без него, или пък бяло вино, бира - въпрос на предпочитание). Цялата процедура е максимално за 8-10 минути. Всичко се прехвърля в леко загрятия чугунен сач и заминава във фурната за максимум 20-30 минути. За да не се получи издънка със сача фурната я включвам като сложа сача вътре - направо на 230 С.
След тези 20-25-30 минутки (зависи от фурната все пак), сачът се вади, наръсва с настъргания кашкавал и си връща обратно за кратко колкото кашкавала да се разтопи. Е, ако човек иска може и да го запече повечко. Въпрос на предпочитание.
Може да се сервира в добавка с един зеленчуков сач. Ще е страхно ястие за куп народ.

Ех, ако имаше във фризерЯ и малко шкембе, щеше да стане направо трепач.
Но и така си беше Дзверска вкуснотия.

П.П. Цялата процедура вместо в тиган може  да се направи и в самия сач на котлона, но понеже бордовете му са ниски, а количеството повечко, предпочетох варианта да не омацвам печката.

П.П. Съжалявам за лошата снимка - от теле-то е...

Няма коментари:

Публикуване на коментар