неделя, 19 юни 2016 г.

Палачинки от стар хляб

























  Като се подхванах да експериментирам с палачинките, че направо нямам спиране...
  Тези са резултат на една хрумка, от която не очаквах резултат и направо си остана без снимки.
  Излишно е да споменавам, че изхвърлянето на хляб е грехота и че поради тази причина все се мъча да му измисля някакво ново приложение.
  Вчера сухият хляб бе направен на пухкави пържени филийки, но в неделя - пак филийки? Е не върви съвсем ... Па беше останал доста сух хляб - при това пълнозърнест. Преди години бях правил бухти от стар хляб, но не и пълнозърнест и затова първоначално се насочих да правя бухти, но промених идеята и се подхванах с направата на палачинки от стар пълнозърнест хляб.
  И така:
  4 филии пълнозърнест стар и сух хляб, 3 яйца, около 1 ч.ч. прясно мляко;  1 с.л. олио, 1 п. ванилин (или 1/2 к.л. ванилена захар), както и 1-2 с.л. обикновено брашно.
  Изпълнението е лесно: 
  Хлябът се начупва на парченца и се слага в подходяща купа;
  Залива се с 1 ч.ч. вряла вода и се оставя да постои малко, колкото водата да се поеме и да омекне добре. Прехвърля се в купата на пасатора, долива се още 1/2 чаша вода и се пасира до получаването на консистенция на каша. При необходимост може и да се прецеди, но при добро пасиране не се налага.

 
Получената каша се прехвърля в купа, добавят се яйцата, прясното мляко, олиото, ванилията и с телена бъркалка се разбива. При необходимост се добавя и малко брашно - все пак трябва да се получи консистенцията на боза (т.е. на обикновено палачинково тесто).
 Оставя се да си почене 10-а минутки.
 Пекат се като обикновени палачинки.
 Поднасят се със сладко, сирене и т.н.
 Хем се оползотвори стария хляб, хем Дзверски вкусни палачинки ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар