събота, 6 август 2016 г.

Варена телешка опашка


























 Телешките опашки, а и свинските ми са любими. Намирам ги за особен деликатес, който не трябва да се пропуща.
 Много пъти съм казвал, че който не е ял телешка опашка, все едно, че нищо не е ял...Така преди години ядох ластовичи гнезда и разни други неща, но това е друга история, на която не и е тука мястото...
 Правил съм телешки опашки по много различни начини - на фурна в един или друг вариант, в комбинация с език и манатарки, както и по различни други начини.
 Единственият проблем на опашките е, че много трудно се намират и са рядкост по магазините, а и доста често цената им е убийствена.
 Изненадващо в кварталната месарница попаднах на телешки опашки - за първи път им доставяли, и то на "безумната" цена от 7,50 лв/кг. Купих всичко, което беше останало, а то не беше много - три броя малко над 2 кг.
 За четирима са достатъчни 2 броя опашки, по няколко моркова (3-4) и картофа (пак толкова).
 Този път реших да направя нещо като телешко варено с телешките опашки. За овкусяването при варенето са необходими - 2-3 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 10-на зрънца черен пипер, 5-6 зрънца бахар, 2-3 листчета дафинов лист, 1-2 карамфилчета, да не забравих и солта, разбира се. (Лично на мене ми харесва и нещо лютивко - или едно люто чушле в края на варенето или малко чили).
 Изпълнението е много лесно:







  Опашките се измиват и леко подсушават.



 








Опашките се нарязват с остър нож през хрущялите като най-тънката част се оставя цяла. 








Парчетата заминават в тенджера със студена вода, слагат се подправките, целите глави лук и чесън и солта (без морковите и картофите). Нека водата да е поне два пръста над месото - за повече бульон.
Може да се вари в тенджера под налягане, може в обикновена тенджера - докато месото започне да се отделя от костите и омекне напълно.



Варих в мултикукъра - почти 2 часа и половина на програмата за яхния- до състояние, в което месото с лекота се отделя от костите.

20- а минути преди края на варенето се слагат обелените моркови и картофи.

Сварените моркови се глазират в малко масло и кафява захар.

Сервира се като телешко варено с малко от бульона, с картофките и морковчетата.




В къщи се сервира по домашному - прехвърлени в тавата и кой колкото си иска да си слага.












По-тънките парчета от опашката се обезкостяват и с малко масло се запичат във фурната. 

Стават страхотно мезе.

Е, от едни опашки две ястия.

Наздраве! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар