четвъртък, 1 декември 2016 г.

Домашен хайвер от попчета



























 За домашния тарама хайвер съм писал доста в блога си, но този път е направен по коренно различен начин и затова го споделям.
 В края на септември последно ходихме ей така за един уикенд до морето и на връщане яко се "запасих" с кефал, паламуд, попчета, миди и куп други неща, които си отлежават във фризера и чакат по-добри времена.
 Миналия ден дойде ред на едни попчета, които реших да изпържа. При почистването им бях направо шашардисан - почти всяко имаше хайверче в него и то бе отделено старателно. От шест попчета "добих" цели 4 с.л. хайвер, който след леко изкисване и почистване бе прехвърлен в бурканче и "засипан" със сол - почти 2 с.л. Така си престоя два дни в хладилника и му дойде реда да бъде направен.
 За това количество - почти 300 гр. невероятен хайвер са необходими 1 с.л. хайвер от попчета, 1 ск. чесън (разбира се обелена), почти 1 ч.ч. олио и зехтен (смесени поравно), щипка бял пипер, 1 ч.л. горчица, 1 с.л. лимонов сок и 2-3 с.л. топла (почти вряла вода).
 Изпълнението е простичко:
Хайверът се поставя в голяма чаша със студена вода, която се сменя един два пъти - за да се обезсоли.
Прецежда се и се слага в купата на пасатора. Слагат се чесънчето, черния пипер, горчицата и 3-4 с.л. от мазнината. Започва да се разбива като пасаторът се държи на дъното и леко полека се долива останалата мазнина. Получава се много гъста консистенция, която се разрежда с лимоновия сок и с вряла вода - 2-3 с.л. - в зависимост от желаната гъстота. Трябва да се има предвид, че като престои в хладилника, се сгъстява още.

Желателно е готовият хайвер да престои в хладилника няколко часа и да се опита на вкус - може и да има нужда от малко солчица.

Поднесен с препечени филийки и малко масълце е страхотно мезе към добре изстуденото питие.

Получи се по-скоро крем-хайвер, а не обикновената тарама.

Дзверски вкусен!

2 коментара:

  1. Може и да се е получило нещо вкусно, но не е било хайвер, а по-скоро някаква майонеза. На хайвера не се слагат чесън, горчица и пипери, а само лук, лимон и хляб, който тука не го виждам. Усещането е, че авторът няма опит в разбиването на хайвер, затова му е простено ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Иво, преди да дадеш оценка за усещанията си относно опита на автора, да си беше направил труда да преминеш през различните препратки за тарама хайвер и начините на правене... На както и да е. Всеки има право на мнение

    ОтговорИзтриване