четвъртък, 23 март 2017 г.

Фасул с телешки жили



Това просто е една невероятна Дзверска вкуснотия.
Няма да пея дитирамби колко са вкусни телешките жили. Няма да изнасям и ода за това колко е полезен колагена в тях за кожата и за ставите...
Приготвени добре са невероятно вкусни. 
В интерес на истината са направо един рязък деликатес и съвсем незаслужено пренебрегван. Като резултат почти пълна невъзможност да се намери по магазините - с изключение на някои квартални месарници, които държат на автентичното. За мой късмет уцелих наличност и се награбих с цели 5 кг при цена 2,00 лв/кг какво му е?!
И като погледнеш - дори и с помощта на вездесъщия Гугльо не могат да се открият много рецепти с тях. Лично съм пробвал печени, със зеленчуци, супа, но този път реших да заложа на нещо класическо - с фасул.

Има някои особености, на които ще се спра малко по-нататък.

Необходими са за 4-5 порции: купа фасул, 1-2 глави лук, няколко скилидки чесън, 1-2 моркова, 1-2 чушки, 1-2 домата (може и от консерва) джоджен. Разбира се и телешки жили поне 400 грама.

Изпълнението не е сложно, но просто отнема време. 
Започва се с накисването на фасула - поне за една нощ. Сетне варенето му и изхвърлянето на първата вода.
Телешките жили се размразяват и добре се измиват. Разбира се, варих цели два кг, нека наведнъж се направят, за да се губи време.


 За варенето им ползвах мултитенджерата, но може да се сварят и в тенджера под налягане. Слагат се цели (просто са много трудни за рязане дори и с остър нож), заливат се с вода - да ги покрие, добавя се сол, 1 цяла глава чесън, 1 глава лук, 1-2 моркова, няколко зрънца бахар, 1 даф. лист (който го харесва), 1 карамфил. В мултито се развариха точно за 1 час на програма яхния. Тенджера под налягане не ползвам и не мога да кажа колко време им е необходимо.
 След като са сварени, бульонът се прецежда и отделя. Отделят се и жилите, а останалото просто се изхвърля. Необходимите за ястието жили се отделят и се нарязват. Добавят им се две три 2 с.л. от бульона.



 Останалото количество от жилите се прехвърля в пластмасови купички, залива с бульона и оставя да се желира. Сетне се прибират във фризера и могат да се ползват за друго ястие. Вече сме заредени с колагеновата бомба във фризера.
 След първата вода на боба има два варианта като описвам предпочитания от мен:
 Лукът и чесънът се нарязват на ситно, морковите и доматите - на кубчета; чушката на ситно. Всичко се слага в мултито, включая боба и телешките жили, като се залива с вода колкото да ги покрива и се вари до готовност на боба. В края на варенето се слага сол на вкус и джоджена.
 Другият вариант е бобът и жилите да се варят, а зеленчуците да се запържат с лъжичка червен пипер и малко брашно и тогава да се добавят към боба.

 Всичко както е готово се прехвърля в тавичка (може и да се добави шепичка царевица, резната на ситно кисела краставичка), отгоре се нареждат няколко резенчета чери и чушка и се запича до леко зачервяване.



  Няма и не мога да опиша вкуса.

  Дзверска вкуснотия.

  Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар