неделя, 23 април 2017 г.

"Кюфтенца" и "шницели" от стар хляб - полезно предложение



 Баба казваше, че е грехота да се изхвърля хляб и това е и моя максима.
 Все измислям различни начини старият хляб да бъде оползотворен - на пържени филийки, на някаква запеканка или страта. Не всеки път става със слагането в кюфтета я...
 След вчерашните лесни катми, никак не ми се искаше в неделя да сме на пържени филийки, па и беше артисал доста сух хляб. Обикновено в неделя (е не всяка де) правя бабините бухти или други лесни бухти ...
 Е и покрай тях се роди идеята за тази просто фантастична закуска - бих казал Дзверски вкусна (но понеже няма мръФка...)

 Необходими са - сух хляб, на който се изрязват корите и се настъргва на ренде (ако е много сух) или натрошава на ситни трохички.
 За половин хляб - поне 2 големи или три малки яйца, поне 1 ч.ч. прясно мляко (може и кисело, но малко повече) - зависи колко е сух хляба; 2-3 с.л. брашно, 1 равна ч.л. сода, 1/2 ч.л. сол (може и без нея - зависи колко е солено сиренето), 100-а грама натрошено сирене. Ако има, и малко настърган кашкавал - става още по-вкусно.

 Изпълнението е леснично - все едно, че се правят бухти, но по различен начин.
 Яйцата се разбиват с прясното (или кисело) мляко и в тях се слага настъргания или натрошен хляб. Слага се и поне 1 с.л. брашно и содата, загасена с капка лимонов сок.
 Изчаква се 15-а минути, за да може сухият хляб хубаво да поеме течността и в този момент се преценя дали иска добавяне на още брашно или течност. 
 Трябва да се получи нещо като гъсто тесто, което може да се оформя с намазнени ръце на топчета. В него се слага натрошеното сирене и настърганият кашкавал.


 С намазнени ръце се оформят кюфтенца с произволна големина, но най-добре е с големина на топка за пинг понг или по-голям орех. С тази големина са буквално за една хапка ...




 Пържат се в тиган с малко мазнина до хубаво зачервяване.
 Впрочем не е поемат от мазнината и не е необходимо да се слагат върху кухненска хартия.
 Закуската е готова - върви си и със сирене и със сладко, и с мармалад, и с мед - каквото душата ти иска.

 До тук добре, но нямаше да съм си Я, ако се бях спрял само до тях:

 Направих и шницели от същото "тесто".
 С намазнени ръце се взема по-голямо количество от тестото, разстила се в дланта със желана големина, слага се резен сирене и се покрива с тесто. 
 Може и резен кашкавал или шунка (колбас), но под ръка нямах такива, та само със сирене. Големината на "шницела" е въпрос на желание, но все пак да е поне колкото една филия ...
 Пържат се по същия начин, но на 2/3 от мощността на котлона.


 Ето ги готови.


  И "шницела" в разрез. 

  Впрочем това е просто една идея, която носи всякакви вариации - могат да се прибавят различни продукти и аромати, но видът на кюфтенцето или шницелчето винаги е изкусителен.
 
  Просто невероятни ...
  Оползотворихме стария хляб и го превърнахме в закуска, която може да стане любима на младо и старо.

 Добър апетит!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар