вторник, 25 април 2017 г.

Пуешка шунка


 Отдавна не съм писал за домашната шунка - не че не се прави, но е все нещо традиционно, което вече е показвано.
 Тази е различна, защото е основно от пуешко месо.
 Няма да се разпростирам надълго и нашироко, та направо на необходимите продукти:
 Моят шунковар поема или 1 кг или 0,5 кг, когато се ползва редуктора. Обикновено правя по 0,5 кг, тъй като свършва за два-три дни и не ме притеснява съхраняването.
 Необходими са по 300 грама пуешко от бута и от гърдите и около 300 грама шарено свинско от гърдите.
 за подправяне - 18-20 грама сол; по 1 ч.л. червен и черен пипер; 10-а грама захар; 1/2 ч.л. млян кориандър (2-3 грама) и 1/2 к.л. индийско орехче (грам не повече), като и поне 100-а мл студена вода.

 Изпълнението е като при другите шунки в шунковара:
Месото от пуешкия бут и свинските гърди се нарязва на произволни парчета и на няколко пъти с по малко от водата се смила в блендера - до кашеобразно състояние.
Месото от пуешките гърди се нарязва на произволни парчета - нарочни ги направих почти 2х2 см - така стават "видими" в готовия продукт.


Премляното месо и кубчетата от гърдите се слагат в подходящ емайлиран или стъклен съд, добавят се подправките и хубаво се омесват с ръка.
(сложих и 1 ч.л. домашен кетчуп, който не го усетих в крайния продукт).


  Така подготвеното месо се оставя за една нощ в хладилника, покрито със стреч фолио.



 След това се пълни старателно в шунковара като се уплътнява добре. Затваря се да си го притиска пружината и поне за 24 часа заминава в хладилника. 
 Все препоръчват да стои 48 часа, но не виждам голяма разлика.
 След това шунковарът се поставя в дълбоката тенджера, налива се вода с около 1-2 пръста повече откъдето достига месото в него. Вари се на 85 С общо около 2 часа (за 1/2-ра доза), но от момента на достигане на температурата от 45 минути максимум до 1 час. 

 (препоръчителното време на варене за 0,5 кг е около 45 минути на температура 85С на водата в тенджерата, плюс още 10-15 минути).

 Веднага след това това шунковарът се вади, отлива се насъбралата се в него течност, охлажда се шоково и заминава за 24 часа в хладилника.

(течността не се изхвърля - може да послужи за сосче или да отиде в някое ястие - уханна и вкусна, все пак са отделените от месото сокове.)

 
 След като сме направили планина от подвизи в чакането, това е крайният резултат - невероятно уханна и апетитно изглеждаща.




 Реже се тънкофайски и държи форма.

 Дзверски вкусна! 

П.П. Пробвах и само вариант с пуешко месо от бута и гърдите. Става доста суха и затова препоръчвам варианта с добавката на свинските гърди. Но ако човек иска, може и да я направи само от пуешко...

Няма коментари:

Публикуване на коментар