неделя, 9 април 2017 г.

Крехки шишчета на скара (грил)


 Това определено не е рецепта, а един много простичък и лесен начин да се направят страхотно крехки шишчета.
 Преди доста години бях чел за един конкурс за шашлъци и наградата за най-вкусен бил спечелен от Еди Кой си, който отказвал да издаде тайната си. А като я споделил, никой не му повярвал. 
 Е, пробвал съм многократно тази "тайна" и резултатът винаги е бил удивителен - страшно крехки шишчета.
 Месото се нарязва на парчета - за шишчета, най-подходящо около 3х3 см и се слага в подходяща съдина (емайлирана или стъклена) и се залива със студена вода.
 Най-добре е водата да е от разтопен лед, или филтрирана, или престояла поне 3-4 часа след пущането от чешмата.


 Удачно е водата да се смени след 2-3 часа. Най-удачен е вариантът - престои в хладилник поне за 8 часа.


 След това месото се оставя да се отцеди добре и се наръсва с мерен пипер, червен пипер и малко чубрица. Могат да се сложат и други подправки, но тези са по вкуса ми.
 Понякога добавят и сок от нарязан и изцеден лук.
 Солят се като се нанижат на шишчетата, непосредствено преди печенето. Слагането на лук, чушка или друго е въпрос на предпочитания.

 Ако се пекат на грил тиган, не искат нищо повече, но ако ще се пекат на скара, не е зле предварително самите шишчета (месото де) да се омазнят малко като се напръскат с олио.
 И един малък трик - когато се пекат на грил тигана, може да се покрие с капак и силата на котлона да се намали с 1/3. Обръщат се два-три пъти.
 За още по-голяма вкуснотия, когато се допичат от едната страна, от горе им може да се сложат тънки ивички кашкавал или някакво твърдо сирене.

 Резултатът  е винаги Дзверски вкусни и крехки шишчета.

4 коментара:

  1. НЕ ГО ПРАВЕТЕ!!!! Пълен боклук. Най жилавите шишчета които съм правил. Даже махнах всички ципи на месото -свинска плешка. Плюс това го правих на скара с дървени въглища - много пъти съм правил. Много жилаво - не става за ядене. Ако автора на това, казва че е крехко, не знам другото което го консумира какво е. Не си губете времето,и парите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стават страхотни целият номер е в печенето. Както и да печеш едно месо Както и да е маринована ако го препечеш,става на подметка

      Изтриване
  2. Два пъти вече правя шишчета по тази рецепта. Страхотни са! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И при мене се получават винаги. Но виж и горния коментар.

      Изтриване