неделя, 14 май 2017 г.

Патешки гърди с боровинково-винен сос


 Патешките гърди с кожа са за предпочитане, тъй като слоят подкожна мазнина ги прави по-сочни. Чистото филе изобщо не е за пренебрегване, но при него рискът да бъде "изсушено" при приготвянето е доста по-голям. Просто не трябва да се забравя, че изисква по-малко време за термична обработка.
 За направията на тази вкуснотия са необходими две филета общо около 500 грама (замразените така и се продават в опаковки по две и с приблизително такова тегло); сол и черен пипер на вкус и поне 50 мл бърбън; 1 ч.л. гъша мас; поне 150 грама замразени боровинки (с пресни става още по-добре); 1 ч.л. мед и около 250 мл хубаво червено вино (в случая мавруд с каберне).
 Направията никак не е сложна:



 Всяко филе с остър нож за филетиране се почиства от останалите по него ципи. Това е просто пожелателно - може и да се прескочи.



След това по дължина се цепва на две и се получават две филета.



 Филетата се цепват от двете страни ромбоидно съвсем леко, намазват се с алкохола (това може да се прескочи, на който не му харесва, но при мен си е направо задължителен) и се опиперява на вкус (предпочитам да е повечко). Не се соли - това се прави в процеса на печенето - преди обръщането им в тигана.
 Половин час им е достатъчен.


 Пекат се в средно загрят тиган с незалепващо покритие, в който сложена лъжичката гъша мас - колкото да се омазни леко дъното. Като се сложат в тигана, отгоре им може да се сложи друга съдина с по-малко дъно и по този начин се предотвратява свиването им.
 Буквално по 3 минути от всяка страна им стигат. Все пак парчетата са сравнително тънки. Преди обръщането и преди ваденето се осоляват леко. Вадят се и се оставят на топло. Допълнителна термична обработка не е необходима.
 В тигана се сипват боровинките, лъжичката мед и виното и се варят до редуциране на течността наполовина. Винаги слагат и по една щипка сол.
 След редуцирането на соса до желаната гъстота най-добре е да се прецеди през едро сито. С част от него се заливат филетата, а останалата част се поднася в купичка.
  

  Нарязаният лимон е въпрос на желание, но лимоновият сок подсилва вкуса...


 Получава се страхотно крехко и вкусно. Как ще се поднесе е въпрос на предпочитание. Вървят си дори и със зелена салата вместо с традиционното пюре.
 Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар