петък, 9 юни 2017 г.

Как да овкусим зехтин - полезно предложение

  Кой ли от нас не си пада по хубавите и овкусени зехтини?!

 Кой ли от нас не се е спирал пред щанда със специални зехтини (с трюфели, с орехи, с босилек, и какво ли още не) и е започнал да се чуди и да им се мае като види цената?!
 Пък да не говорим за онези времена (преди доста години), когато за тези работи четяхме по разни списания или ги виждахме по филмите и се озадачавахме още повече?! 
 За мене си този проблем съм решил още от далечната 1992 год. - при едно пътуване през Унгария. Тогава в Унгария изобщо, ама изобщо нямаше магистрали (нито от Сегед до Будапеща, нито от Будапеща към Виена) - пътуваше се по едни изровени пътища (нещо като нашите, макар че сега имаме "магистрали", които по-скоро са скоростни пътища, но това е друга тема). Преди границата с Австрия всичко приличаше на нашите битаци - сергии, навеси и какво ли не ... За сметка на това беше пълно с крайпътни кръчмета, където относително евтино можеше да се хапне нещо истинско и типично унгарско (и от които сега покрай магистралите им няма спомен).

 В едно такова кръчме, с камина и с невероятно много дървени лавици по стените, видях куп наредени шишета с керамично-телена закопчалка (като нашите лимонадените) и във всяко шише се мъдреха различни треви, чушки и др.нещица ... На всяко шише етикетче и някакъв надпис. Запалиха любопитството ми и след дълги обяснения разбрах, че всяко шише е пълно с някаква билка, смес от билки и зехтин, които го овкусяват по този начин и после салатите и манджичките се сервират с него. Май и тогава за пръв път в живота си пробвах овкусен зехтин ...
 И от тогава насам редовно си имам поне 3-4 бутилки (по 1 л. точно с такава закопчалка).
Слагам зърна черен пипер, зърна бахар, едно карамифилче; клонки розмарин, мащерка; стръкове босилек, джоджен; люти чушлета. Във всяко шише - различни неща. Дори съм слагал и сушени гъби манатарки (божествено!).
 Кеф ти пикантен, ей ти шишето с лютите чушлета; Кеф ти с аромат на ..., ей ти шишето ..
 Обикновено престоява до един месец и сетне си отливам в малки съдинки, а шишето доливам. Дори първоначално вкусът е много силен и отлетите примерно 200-300 мл смесвам с неовкусен зехтин (за да си стане подходящ на вкус). След 2-3 месеца сменям подправките, мия шишето и наново...
 Бързо, лесно, евтино и най-важното - по собствен вкус. 

 Принципно слагам изсушени подправки. Чел съм, че трябва зехтинът предварително да се загрее (до 45 - 50 С ), да се залеят подправките с така загрятия зехтин и чак като изстине, тогава да се затваря. Не съм го правил по този начин- намирам, че не е необходимо зехтинът да се загрява.

 П.П.Тези дни правих маринован млечен чесън. Наложи се част от него да бъде обелен. Е няма да се изхвърлят люспите. И в тях си има доста полезни съставки.



 Тъй като бяха доста ги разделих в две бутилки: в едната добавих малко зърна черен пипер и бахар, а в другата - една сериозно лютива чушка.

 Добавих и клончета копър. Твърдят, че слагането на пресни подправки е опасно и може да развие вредни микроорганизми.

 Сигурен съм, че за 10-а дни престои, няма такава опасност.







Ще престоят така около 10-15 дни и ще са готови за употреба.
















Овкусеният зехтин се прехвърля в ей такива бутилки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар