сряда, 2 август 2017 г.

Домашен салам с кашкавал


 Поредният експеримент и поредният сполучлив домашен салам. Въпреки че ми харесват, отдавна не съм купувал малотрайни колбаси, тъй като предпочитам да ги направя сам. Не отнема кой знае колко време, просто чакането сякаш е повечко.
 За 1 кг са необходими 300 грама телешко и 700 грама свински гърди; 100-а грама кашкавал; 18 грама сол, 7-8 грама захар; 5-6 грама (1 ч.л.) пушен червен пипер; лютив пипер на люспи - 1/3 ч.л.; чубрица и риган - по 1/2 ч.л. и 5 грама черен пипер, както и поне 50 мл алкохол (водка или уиски) и 100-а мл ледена вода. Трябва и черво за пълнене.
 Спазват се основните правила - месото да е добре охладено в процеса на обработката - под 12С.  
 Двата вида месо се смилат на ситната решетка на машинката, като 1/3 от получената кайма се смила и в блендера заедно с ледената вода. Слагат се всички подправки.


Меси се около 15-а минути и заминава на хладно за 24 часа.

След този простой в хладилника, каймата се омесва с нарязания на кубчета кашкавал.

Пълни се в червата като се оформят саламчета с желана дължина.

Варят се в слоукукъра на І-ва степен за 3 часа.

Охлаждат се добре в студена вода.

Следва отлежване в хладилника за една нощ.

И след това се наслаждаваме на вкусния домашен салам.

Наистина стана Дзверски вкусен.