понеделник, 21 август 2017 г.

Да овкусим олио - хитро и просто


 За овкусяването на зехтин съм писал вече доста в блога си и го правя съвсем редовно, но си признавам честно, за овкусяване на олио не съм се сещал.

Докато преди дни в една от веригите видях на промоция 250 мл овкусено с чесън олио да се продава на цена 2,59 лв за бутилчица при редовна цена - 3,50 лв или 14 лв за литър.
На етикета пише - 99 % олио и 1 % екстракт от чесън - дори не чесън, а екстракт.
Излишно е да обяснявам, че тази лудост направо ме потресе.
Вярно, че овкусеното олио е много подходящо за салати, но това безбожие направо надхвърли представите ми за нормалност.

Първо, овкусяване с чесън:
По-лесно от това няма. Една скилидка чесън се обелва, леко се притиска с плоската страна на ножа, реже на две и пуща в бутилката с олио. След 5 дни го пробвах - беше придобило приятен чеснов аромат. Съвсем лек и ненатрапчив. Олиото се прехвърля в друга бутилка, а в същата се налива отново олио. Предполагам, че за 10-а дни и то ще стане.

Второ, овкусяване с босилек:
Страхотно за доматената салата сега през лятото.
Една шепа пресен босилек се измива и подсушава. Направих този номер направо в микровълновата, но може да се остави за ден два върху кухненска хартия.
Слага се бутилката с олио и след два три дни се проверява на вкус. На третия ден олиото беше станало страхотно. Отново в друга бутилка и в същата пак олио.

Трето, може да се комбинират и двата начина.
Четвърто, могат да се сложат всякакви подправки.
Пето, бутилката може да се напълни с босилек и долее с олио. Хем ще се съхрани босилека дълго време като пресен, хем може по мъничко да се отлива и смесва с голямо количество овкусено олио и да се получава желания вкус.
Шесто, може да се сложи и клонче розмарин...

Просто, лесно и изключително вкусно.
И най-важното, направо без пари. 
Ето един трик как да се спестят много пари.
А който има излишни, да си купува ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар