понеделник, 2 октомври 2017 г.

"Великански" кюфтета от кълцано месо


Това са едни "великански" дзверски вкусни кюфтета, които се правят буквално за минути ---
То и няма какво да обяснявам...
Необходими са ни около 1 кг свинско (плешка или бут), черен пипер и сол на вкус..., 2 глави червен лук, 1 морков, 1 скилидка чесън и други подправки на вкус.

Месото се нарязва на ситно и накълцва със сатъра. Или пък се смила на най-едрата решетка, ако те домързи да го кълцаш.
Накълцаното месо се смесва със сол (около 20 гр. на кг), 5-6 грама черен пипер, кимион и около 1 глава настърган червен лук. 
С  намазнени ръце се оформят огромни кюфтета - 3 броя (макс. 4) и се оставят да си "отдъхнат".
В това време в тиганЯ се загряват 2-3 с.л. олио.
Нарязва се останалата част о лука и чесъна.


Пържат се в силно загрята мазнина, като се обръщат и се добавят лука и чесъна.
Пърженето става под капак на 1/3 от силата на котлона.
Голяма вкуснотия.
Сервират се със соса от пърженото, който може да се сгъсти с нишесте или бучка масло... Ръснати с магданозец на ситно.
Могат да се опекат на скарата или върху грил тигана, но така стават по-сочни и по-вкусни.

Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар