вторник, 6 февруари 2018 г.

Брюкселско зеле със сметана и сирена


 Случва се и у нас има постни ястия и това е едно такова. Прави се страшно бързо, а става невероятно вкусно. Изисква минимум продукти, т.е. по - скоро е тип "почисти хладилника". Цялото му приготвяне отнема не повече от пет минути и иска малко време да се опече.
 За 4-5 порции е необходимо: 1 буркан консервирано брюкселско зеле (има по магазините), 300-400 мл готварска сметана (вместо сметана може да се ползва кисело или прясно мляко като по желание може да се сложи лъжичка брашно), 2-3 яйца и около 200-250 грама най-различни сирена, каквито има изостанали в хладилника (обикновено сирене, кашкавал, гауда, ементал, пък ако има и малко синьо сирене става направо върховно). Както и сол черен пипер на вкус, но в случая изобщо не слагах сол, че сирената си я имат...
 Изпълнението е направо елементарно:

Фурната се включва да се загрява на 180-200С, ако ще се ползва метална тавичка, ако е керамична или стъклена на 130-150С.
Брюкселското зеле се отцежда, нарязва на половинки или четвъртинки и слата в тавата. Смената се смесва с яйцата и сирената. Овкусява се с черен пипер и налива вътре в тавичката. Разбърква се добре и заминава да се пече като температурата се увеличава на 180С (ако е в керамична).
Пече се около 40 минути - до хубаво зачервяване от горе.

Добре е да се остави малко да изстине и е готово за сервиране.





Не е много фотогенично, но за сметка на това е много вкусно.

При това бързо и лесно.
Точно за 5 минути се "сглобява", а за вечеря има нещо полезно и вкусно.


В топъл вид е вкусно, но изстинало - на другия ден е още по-вкусно.

Честно казано, една много вкусна вечеря.

Върви си с бяло винце или биричка.

Та затова направете го, насладете  му се и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар