вторник, 6 февруари 2018 г.

Кюфтета от конско месо или конски кюфтета


 Тази публикация е по-скоро за графата "полезни предложения" или съвети, отколкото да е посветя на кюфтетата, за които колкото майстори, толкова и рецепти.
  В действителност става дума за кюфтета от конско месо.
 Досега съм правил основно луканки и суджуци от конско месо. Не че не съм отделял от каймата за тях по малко за пекване на скарата, но сега случаят е малко по-различен.
 След като открих цели два магазина, където може да се купи конско месо, проблема ми с намирането му биде разрешен. Та затова мога да си позволя и да понаправя няколко експеримента.
 Излишно е да споменавам, че купувам месо (изрезки-така го водят), което си смилам в къщи и си правя каймата.
 Как се прави кайма в домашни условия съм описал много подробно и няма да се повтарям изобщо.
 Проблемът ми всъщност беше как да комбинирам конското смляно месо и в какво съотношение, за да се получи невероятен резултат.

 Първо, за кюфтетата на скара:
Пробвах цели три варианта:
-съотношение 60 % конско с 40 % свински гърди
-съотношение 50:50 %
-съотношение 40:60 %
и един междинен вариант 60 % конско, 30 % свински гърди и 10 % сланина.
Този последният най-ми хареса. Кюфтетата стават страхотно сочни и вкусни. 
Естествено при правенето на каймата, след слагането на подправките и при месенето на кг месна маса се добавят около 150 грама лед на бучки и се меси до поемането им. 

 Кюфтетата се оформят с добре намазнени ръце и след престой около час-два в хладилника могат да се пекат на грил тигана или на скарата.
Подправките? - ами сол около 18 грама, черен пипер и кимион - на вкус. Така се усеща месото най-добре и можеш да му се насладиш.

 Второ, за пържените кюфтета:
Излишно е да споменавам, че пробвах най-различни варианти. Допадна ми най-вече съотношението 50:50 % конско спрямо свинско. Тука в каймата не съм добавял нито лед, нито вода, а направих стандартни кюфтета с накиснат в прясно мляко хляб, нарязан на ситно лук и магданоз, както и стандартни подправки: сол, черен пипер, кимион.
Преди пърженето една част овалях в смес от царевично и обикновено брашно.
А тези, които правих не с хляб, а с настърган картоф не бяха оваляни.
За пърженето няма да обяснявам каквото и да е.


Резултатът? Най-вляво печените, по средата пържените (с хляб и оваляни в брашно), най-вдясно - тези с картофа.
И в трите варианта невероятно вкусни.

Естествено могат да се правят всякакви комбинации, но това бе изпробвано в случая.

Ето и една порцийка.











Ето и едно разчупено - личи си колко е сочно.
За вкуса нямам какво да кажа.


НАЗДРАВЕ!