сряда, 7 февруари 2018 г.

Майонеза с кисело мляко


 Майонезата е нещо уникално и невероятно нещо. От 25 години, че повече не сме купували майонеза в какъвто и да е вариант. За майонезите съм изписал доста, пък и да си призная определено не се ограничавам с традиционната майонеза, а в общи линии непрекъснато експериментирам.
 Майонезата с прясно мляко, че е класика си е така, но майонеза с кисело мляко не бях пробвал, така че и на нея й дойде редът.
 То и няма какво да се обяснява:
4 с.л. кисело мляко (100 мл), 1 ч.л. горчица, скилидка чесън, щипка сол и толкова черен пипер, 300 мл олио.
Слагат се описания ред в купата на пасатора, пасаторът се потапя до дъното и на пълна мощност - все едно че се прави млечна майонеза. За 30-а сек. е готова.
Има само една две особености:
- ако млякото е кисело, става леко кисела и в никакъв случай не бива да се добавя лимонов сок.
- ако млякото не е достатъчно гъсто, а е по-водно, поема повечко олио от описаното, за да се сгъсти добре. Иначе остава леко като майонезен сос.

П.П. Съжалявам за снимката, но понеже правих салата с картофи, отиде там и до повече снимки не се стигна.
Важното е, че става и няма някакви особености. 
Просто си струва да се опита. Дори е по-добра от обикновената млечна. Единственото затруднение е във вида на киселото мляко, че нещо са все различни - дори и от една и съща марка.