неделя, 11 март 2018 г.

За закуска сиренки (и със спанак)


 Както обикновено за събота и неделя, предпочитам за закуска нещо тестено - палачинки, катми, бухти или нещо подобно. 
 Този път реших закуската да е нещо като бухтички, но направени по различен начин - с мая, а не с кисело мляко, сода и яйца.
 За направата на тази закуска са необходими 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. вода, 1 равно ч.л. суха мая, сирене около 200 грама (и спанак количество по желание - в случая 1 ч.ч. измит и ситно нарязан), 1 ч.л. захар и 2 с.л. олио.
 Сол по принцип не е необходимо да се слага, защото сиренето е достатъчно солено. Все пак всеки може да прецени сам колко да е солено.
 Големината та ч.ч. е без значение - пропорцията се запазва - ако чашите са от 250 мл, ще се получи по-голямо количество. Обикновено всичко правя на око, но този път ги мерих с ч.ч. - 200 мл и се получиха 22 броя, които са достатъчно за закуска за четирима.

В изпълнението няма нищо сложно:

Брашното се сипва в подходяща купа, слагат се маята и захарта, водата (леко затоплена до телесна температура) заедно с олиото се сипват наведнъж и се разбърква с лъжица. 
Слага се и натрошеното сирене. 
Трябва да се получи гъсто тесто, което да може да се гребе с лъжица и с леко затруднение да се стича от нея. При необходимост се добавя още брашно и леко разрежда с вода.
Тестото се оставя на топло да втасва. Може да се направи от вечерта, да престои в хладилника и сутринта след изваждане и престой от 20-а минути да се ползва за пържене.
Олиото (поне 1 пръст в тигана) се загрява и силата на котлона се намаля с 1/3.
Със супена лъжица се гребва от сместа, която не се разбърква след бухването.
Пържат се до хубаво зачевяване. На снимката се вижда как се появяват "пуканчета" и ръбчетата се зачервяват - значи е време за обръщане. Готовите сиренки се вадят върху домакинска хартия да поеме излишната мазнина. (Този път не го направих и съжалих- за вкуса на някои се оказаха малко по-мазнички).
След изпържването на горе долу половината смес, в тестото се добавя подсушения нарязан спанак, разбърква добре и продължава пърженето на сиренките по описания начин.


Стават страхотни сиренки.
И невероятно вкусни.

В интерес на истината могат да се хапват само така - с айрян, компот или кафе, но в действителност на мене ми харесаха най-много с добавката на мед и сладко от смокини.

Проста и лесна за изпълнение закуска, която отнема буквално пет минути за разбъркване, малко време за пържене. И пак в интерес на истината свършва и толкова бързо.
Струва си да се направи и предвид малкото количество продукти, които се ползват. Още по-доброто е, че могат да се ползват и различни видове брашно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар