сряда, 14 март 2018 г.

Търнак чорба


 Няма да навлизам в подробности относно етимологичното значение на думата "търнак", но все пак се налага: идва от турски и означава копито, нокът. Употребява се и в смисъл на животински крак, частта от коляното надолу. Доста по-често се има предвид телешки крак поради разбираеми причини. Това не ми пречи да възприемам свинските крачета като свински търнак.
 Стана ясно, че иде реч за чорба от свински крачета. В нея няма нищо особено, тъй като се прави като обикновената шкембе чорба, но става много по-вкусна и според мен в пъти по-вкусна от обикновената пача от свински крачета.
 За приготвянето на тази толкова вкусна чорба са необходими свински крачета (поне 4 броя), 5-6 скилидки чесън, сол на вкус, прясно мляко (поне 0,5 л), малко брашно (2 с.л.), масло (1 с.л.)... Количествата са условни, разбира се.
 Крачетата добре се измиват. Оставят се в хладка вода да се поизкиснат поне за 30-а минути. Слагат се в подходяща тенджера с вода, която да ги покрива поне два пръста отгоре. Добавят се няколко скилидки чесън, 5-6 зърна черен пипер, бахар. На когото му харесва може да добави 1-2 дафинови листа, едно карамфилче. След като водата заври, се отпенва и сетне се намаля силата на котлона и се оставя да къкри около 3 часа или до момента, в който месото започва да се отделя само от костите като го боцнеш с ножа. Соли към края на варенето.
Месото се вади и малко като поизстине се обезкостява внимателно.
Полученият бульон се прецежда и е много добре да се остави на хладно. Така мазнините ще се втвърдят най-отгоре и могат много лесно да се премахнат.
Вече може да се пристъпи към направата на чорбата:
В тенджерка се слага маслото и след разтапянето му, се слага и брашното - колкото леко да промени цвета си и веднага на тънка струйка се налива прясното мляко и енергично се разбърква. Долива се от бульона, слага се обезкостеното месо, овкусява се със сол и черен пипер и оставя поне 30-а минутки да покъкри.
Лично предпочитам 2-3 скилидки чесън да ги нарежа на много ситно или да ги пресовам, да ги разбъркам с малко оцет и да ги добавя в чорбата. Добавям и 1-2 с.л. сушени зеленчуци - за повече вкус.
При сервирането може да се запържи малко масло с червен пипер и да се полее с лъжичка.
Струва си направията.
Става страхотна търнак чорба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар