ОТ ВСЯКЪДЕ ПО НЕЩО...

На тази страничка ще публикувам разни нещица:
нещо, което ми е впечатлило; някаква полезна придобивка или идейка или полезен съвет.

Пълна с вода пластмасова бутилка


като спасение за поливане на стайните цветя.
Капачката се пробива, пълната с вода бутилка се слага в саксията, както е на снимката и напояването на цветето е осигурено поне за седмица.
С по-голяма бутилка и за повече време.
Пробвано е лично и действа.

 






Вместо да изхвърлим празната бутилка



Едно ново приложение на празна пластмасова бутилка - изрязва се около 1/3 част от гърлото и се превръща в много удобна кошница за плодове.
Става за бране, за превозване за кратко и т.н.

 









Съдове за готвене с медно покритие




Отдавна исках такива.


Е, позволих си този лукс...


Няма само Рудолф и Жак Папен да готвят в такива, я!.

Не съм като тях, но поне ще си се кефя кат` готвя ....

Преди първа употреба е добре да се измият с препарат и топла вода с мека гъба.

Сетне се подсушават.

 В съдината се налива доста голямо количество олио и се загрява максимално - почти до запушване на олиото. Внимателно цялата вътрешна повърхност се омазнява.

Оставя се олиото да изстине в съда като пак се омазнява отвътре.

Сетне добре се избърсват с домакинска хартия и са готови за употреба.

И първата им употреба.
Пържени тиквички и корнишони :)

Станаха наистина по-вкусни отколкото в керамичния тиган.










Приспособление за нарязване на тиквички на лентички 



Едно малко "домашно" приспособление, което върши страхотна работа.
От сума ти време си търся нещо, с което да се нарязват тиквичките по дължина на тънки ленти: 
Пробвах с рендето, но на него стават много тънки. Обикновената белачка за зеленчуци не върши работа. С ножа колкото и да е остър също трудно се получава.
Видях потенциал в този нож за рязане на сирене. Продава се навсякъде.
Просто с клещи или с нещо твърдо желязно се изкривява малко и отворът за рязане става по-голям.
Чудесен за рязане по дължина на тиквичките. Може да се остри и допълнително с домашното точило.

Най-лесният начин да се изсуши зелен лук 


 Застила се масата с два три вестника, отгоре се поставя една марля. Нарежда се ситно нарязаният зелен лук. За няколко дни е готов. Много бързо се дехидратира. Като изсъхне добре, се пълни в стъклен буркан с винтова капачка. Може и да се смели с кафемелачката или добре да се натроши.



По същия начин може да се изсуши пресен зелен чесън. 
Става страхотна добавка към различни ястия, супи, а за подправките за месо е просто невероятен.

Ценен, ама наистина ценен и полезен подарък, пътувал от Дубай до тука



 Получих много полезен подарък - хубав набор от арабски подправки. 
Е, почти всичките са ни познати тука и ги ползваме, но ценното е, че преди да дойдат при мене и да влезнат в яка употреба, са пропътували хиляди километри и че всек пак са купени с мерак.
 И с мерак ще бъдат употребени ...

Няколко глезотийки, които помагат в кухнята



елементарен окрехкотител за месо - просто го надупчва яко.

Не че съм се убил да ползвам такива, но все пак може да влезе в работа за някое по-старичко месце





Много приятно ножче за плодове и подобни неща






Много полезна джаджа - за изрязване на топчета от пъпеш, от картоф и др. п., а острият край служи за назъбено рязане на краставици и др.п. за украшение




Странна пластмасова резачка за тиквички и краставици - реже ги на спирала - дава ефектен резултат, но ми се вижда доста афив - че пластмасата е тъничка и не знам колко време ще устиска


След доста ползване - повече от месец, все още е "жива" и действа















Нещо много полезно за любителите на домашното мезенце

За 4 лв си купих две стяги. Намерих се и две парчета дъски 40х15 см и с малко шкурка си ги лъснах и изгладих.
Намазах с олио.
Получих идеален уред за притискане на домашни луканки.
Действа безотказно...
И им придава чудесна форма.

Евтино и лесно.

 

Забавна джаджа



Попаднах на тази джаджа в магазин за 1,00 леФ.
 Бая се зачудих дали този спрей, дет` се навива в лимона ще работи, но се "прежалих"...



Идеално си пасна и при това наистина пръска лимоновото сокче ...

Ако Ви попадне случайно, няма да съжалите.

Лимона се запазва дълго време и пресен сок има дълго време.






Месингова кана с украса






 А тази красота няма да я коментирам. Рядко красива месингова кана - става и като ваза като кана за вино.

Да видим дали ще се ползва за друго, освен за винцето?!




















Лимоново дръвче за в къщи




Вече ще си отглеждаме лимоново дръвче в къщи.

Това е на три години и догодина след като се пресади в по-голяма съдина, ще очакваме първите собствени лимони. 




Просто едно такова дръвче е страшно полезно за атмосферата в къщи.

Па и лесно се гледа... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Специален подарък от приятел за 22.09.




Магурска ракия - една от малкото ракии, които харесвам.

Все пак блогът е и за пиячи - нека има нещо и за тях. 

 

 

 

 

Биволско и овче кисело мляко в гърне





На това биволско и овче кисело мляко попаднах случайно при едно пътуване.


Така го продават и то на цена от 5,00 лв за гърне.

След изяждането на млякото, гърненцата ще бъдат ползвани многократно за домашно подквасеното мляко. 

Не са гледжосани, което значи, че колкото си стои повече в гърнето, толкова по-гъсто ще става. Гърнето ще попива излишната течност.








Направих си подарък



 

Направих си подарък - толкова години готвя, а нямам такъв комплект.
Не че се убивам да правя сладкиши, но мисля, че ще ми влезе в работа.

 

 

 

 

Един неочакван подарък


 

получих неочакван подарък - опушен червен пипер и овкусен с чесън и люспи чили екстра върджин.
На тази страница съм показал как си правя овкусения зехтин, но точно такъв не съм правил.
Ще ми влезнат в добра работа  

 

 

 

 

Един полезен нож


Рядко се подвеждам по реклами, но този път съвсем случайно и по принуда си купувах цигари от място, което заобикалям - дори и името им няма да кажа, когато продавачката ми каза, че тъй като покупката ми е над 10 лв (?! - две кутии цигари), ми се полага да си изтегля билетче. Уф, пак лотария - не играя. Не, било за отстъпка.
"Спечелих" 50% отстъпка  и се оказа, че мога да си купя това ножче на половин цена.
Е, зарибиха ме и си го купих.
В къщи видях, че е на Делимано и направо подивях - тях не мога да ги понасям за какъвто и да е продукт - обикновено са добре рекламирани боклуци.

Пробвах го и о, небеса, оказа се удобно, остро и много полезно за куп неща.
От доста време не бях попадал на толкова удачен нож ...




За сушилнята за плодове - полезен съвет





 Сушилнята за плодове е много полезен уред в къщи. С един недостатък - дъното на уреда много се цапа и още по-трудно се мие.
 Този проблем може да се избегне като се изреже кръг от хартия за печене и дъното плътно се застеле с него.










Газова горелка за карамелизиране

 




Направиха ми страхотен подарък - почти професионална горелка за карамелизиране на захар, крем брюле и др.п.
Невероятна придобивка, след като моята я загубих някъде.



И първата й употреба.... Нестандартен крем брюле (т.е. както си се прави), но отгоре с пресни ягоди .....








 Да се възползваме от празното шише от препарат за чистене на стъкла



 Необходим ни е спрей за пръскане на олио (зехтин и т.н.) върху скарата и месото.
 Е защо да даваме пари за подобно нещо.


Във всяко домакинство се изпразва подобна бутилка-спрей от препарат за почистване на стъкло.

Просто се измива добре и спреят е готов ...

Върши идеална работа.

В друга пък може да сложи оцета или ...

 

 

 

 

Една полезна джаджа

Счупи ми се специалното ножче за дълбаене на тиквички, за изрязване на плодове и други подобни. (Впрочем доста скъпичко).
Познатият начин е с чаена лъжичка, но при опита се оказа трудна работа.
И докато рових в чекмеджето с ножове, попаднах ей на тая джаджа- за почистване на чушки.
Стои си неупотребявана доста години.
И хоп - оказа се страхотно подходяща за издълбаване на тиквичките. 

 

Подходяща е и за издълбаване на патладжани.
Впрочем става и за почистване на ябълки.
Направо с универсално приложение.

 

 

 Новото газово барбекю в 72 ч.проби - преди употреба








 Само снимки - без коментари.
Това му беше пробното "палене"






скумрията стана превъзходна




   

Котлонът му е страхотен - особено със старите бронзови тигани

 

 

 

 

 

 

 

Една полезна джаджа





Ново приложение на шунковара


3.04.2016 год.

Намерих и още едно ново приложение на шунковара.
Днес правих домашно сирене и понеже количеството от 3 л прясно мляко не е много, след лекото оцеждане, го вкарах в шунковара, затворих и обърнах обратно.
В момента хем го пресова умерено, хем се оцежда, хем ще има и хубава форма като го извадя.
Дръжката на капака е плоска и много удобно си стои върху нея в купата, където се отича суроватката...










 

  Ето това е резултата от пресованото в шунковара прясно сирене.



Наистина интересна и непривична форма за сирене.

 

 

 

Дървен сервиз

 29.03.2016 год.
Нова придобивка - огромен дървен поднос, в която може да се хване поне половин печено агне, и по 6 големи и малки дървени чинии.
Цената е в леи, а в нашенски пари излиза - 45 лв.
Сега трябва да си мине процедурата по предварителна подготовка - с хубаво омазняване и ще е готов за употреба.




Eдна нова придобивка - чугунена емайлирана тенджера



23.03.2016 г.

Със слабостта си към чугунените домакински съдове се сдобих и с нова придобивка.




Тенджерата си вървеше и с подарък - една полезна подправка. Човекът е знаел за слабостта ми към подправките ...


 

 Емайлирана при това

 

 

 

 

 

Алуминиев тиган - по-възрастен от мене



15.ІІІ.2016 г.

получих подарък - алуминиев тиган, произведен преди да се родя - значи е на повече от 60 год.


На снимката се вижда и щампата на ОТК 





 

 

 

 

 



При това ми го подариха в оригиналната му хартия.

И представа си нямам от къде е намерен и как е съхраняван, но си е чистак нов.

 

 

 

 Машинка за пълнене на наденички, за правене на кебапчета

4.ІІІ.2016 г.
От години правя наденици и все ползвам обикновена машинка за мелене на месо и една древна тенекиена фунийка за пълнене, която си е вероятно на моята възраст, защото е останала от Баба.
Само че с възрастта човек започва да се вдетинява и започва да си търси играчки. Та тази машинка се превърна в поредната играчка дето си позволявам. 
При едно пътуване до Видин и бързо отскачане да навестим комшиите в Калафат (ей така от любопитство) я зърнах в един магазин ... И се "подпалих".
Е и преди няколко дни си я подарих.


Наистина си е много удобна и полезна. Тази  е хоризонтална върху дървена поставка и може би затова я предпочетох пред вертикалните, на които трябва да им търсиш специално място за закрепване.







 Подарък


 11.ІІ.2016 год.

Един не само красив подарък, но и ще бъде изпит с удоволствие....















30.01.2016 год.

Нови придобивки - без много коментари 




Старинна дървена чиния - украшение


може да се закачи на стената- 

Била много подходяща за механа ?! 

 

 Сатър, ръчна изработка и той не си знае годините. Правен е май от ресорна стомана и много добре балансиран.
 Идеален на сечене на мръфки - вече биде пробван ...

 

 

 

 

Едно много полезно гърне

Шишове за адана (люля) кебап


Отдавна ги бях поръчал, в ранна есен ми ги доставиха.
Ползват се усърдно. Много са подходящи точно за този вид кебап.

Коледен подарък (от домочадието)

Машинка за вакумиране. 
Как досега не ми е дошло на ум? Правя толкова много домашни колбаси и се чудя как да ги съхранявам... Завити във фолио в хладилника или във фризера. Често пресъхват и т.н. Всеки знае неудобствата.
А сега за Коледа ме изненадаха приятно! Признавам си честно, мислех, че няма уред, с който да ми доставят такова удоволствие. ...
Работи перфектно, а резултатът е жесток....

Добре опаковани наденици, луканки, деликатес от свински бузи и т.н. И най-важното - за по-дълго време и по-качествен домашен продукт!


21.ХІІ.2015 год.

Коледен подарък, получен предколедно:

 Получих си Коледен подарък - старинен чугунен сач (много подходящ за газови котлони), специално произведен за печене на мръФки.
  Невероятен просто!

Старинен шунковар

Имах кратко пътуване и пътьом преминавам през Габрово. При всяко пътуване се отбивам в едно магазинче за месни изделия и разни други дреболии. От там си купувам и конска луканка, и конска наденица ...
Този път се позагледох и видях ей там на най-високото едно "украшение", което досега не ми беше правило впечатление.....
Ама и да съм го виждал преди, не съм знаел какво е ... Сега покрай интереса си към шунковарите, първо то ми грабна погледа, та ... Попитах продавачката може ли го снимам и да го показвам и жената не ми отказа. Дори обясни, че бил на стария майстор от преди много години...





 Е, как да го видиш уредчето при толкова други вкуснотии ...., но и ето го в увеличен вариант





ЯЙЦА в шунка - на сач

В действителност това не е рецепта, а просто една идея как да се разнообрази поднасянето на едно ястие.
Този път правих опит за домашна шунка с шунковара, но нещо не ми се получи съвсем (и като вкус, и на подправки - чудесно), но някак си остана леко недоварено.
Реших, че като го пекна, ще се подобри ....
А идеята я даде моята чудесна половинка.

Шунката се нарязва на шайби, в средата с формичка се изрязва кръгче.
Поставя се в намасления сач и във всяка дупка се чуква по едно яйце...
Запича се на горен реотан (или вентилатор) във фурната - до стягане на яйцето.
Може да се сложи тук таме и резенче кашкавал.
Поднася се леко поръсено с разни зелентии ...

и люто чушле ... Голяма вкуснотия с ефектен начин на поднасяне ....

Може да се направи с резени шунка, колбас, изобщо каквото ти дояде на ума ...


ЧУГУНЕНА ТЕНДЖЕРА "Лава"


Споделям мнението си, че едни от най сполучливите домакински съдове за готвене, печене и т.н. са чугунените.
Преди време си купух чугунен сач (уж българско производство), а той взе, че се скапа и каквото да сложиш, лепне - все едно, че е намазан с лепило.
Като видях тези тенджери, доста им позачудих, че идват скъпички ... и сач, и тава за пече, и оребрен тиган, и обикновен тиган, и ..... та направо щях да припадна.
Затова избрах варианта с тенджерата - единствено палачинки не могат да се пекат в нея (абе че може, може, но си е бая зорно - пробвах се....).
Достатъчно е голяма да хване едно огромно пиле и да се опече чудесно ...



 Та, ако имате възможност, не си отказвайте удоволствието да готвите в чугунен съд.

Препоръчвам го.
И веднага ще се убедите, че вкусът на храната е друг .....








Идея за "шишчета" с цяло парче месо



Това просто е различен начин да се поднесат "шишчета" и трапезуващите да бъдат очаровани.
Месото се нарязва на ивици с дължина 15-а см и размери приблизително 3х3 см.
В купичка смесвам 2-3 с.л. дижонска горчица, 1 с.л. зехтин, черен пипер на вкус, малко кимион и кориандър (за любителите на лютичкото и малко чили). Сол не се слага ...
Оставя се да се "почине" на хладно - колкото повече, толкова по-добре (държал съм така овкусено месо до 48 часа и става още по-вкусно).
Може да се опекат на скарата или в тавичка (с чашка винце) ...





Кашкавалено руло с шунка

На кого ли в хладилника не се намират разни изостанали парченца кашкавал, сирена и др.п. и все се налага операция "почисти хладилника" ...
Е при една такава "операция" и като се сетих за обикновения кашкавал на фурна, ми дойде тази "хрумка" ....
Кашкавалите, сирената се настъргват на рендето. В купа се смесват с 2-3 с.л. брашно и едно две яйца и се слагат в плоската тавичка на фурната върху хартия за печене ....
Сместа се пече на 180 С и когато леко започне да омеква, се вади и отгоре на едната половина се нареждат тънки ивички шунка, бекон, колбас (каквото е изостанало) и с помощта на хартията за печене се навива на руло.
Допича се до готовност (леко зачервяване) ....



Това е крайният резултат - страхотно предястие и мезенце към питието ...


Свински врат на тиган - поднесен по "селски"

Е, ще споделя една идея как да поднесем малко по-ефектно една обикновена вратна пържола, опечена на грил тигана.

Ами много просто - докато пържолите си почиват, не бива да се поднасят врящи от тигана, се запържват едни яйца на очи и всяко яйце се слага върху пържолка.
Поръсва се със ситно накълцан магданоз и ето я чисто новата пържолка


Простичко и страшно ефектно! Наздраве ....

  СЬОМГА на тиган

Тука няма нищо особено - всеки е правил сьомга на тиган. Овкусява, запича от двете страни и воаля... яденето е готово...
Да ама не, както казваше един известен журналист...
Оказа се, че има един начин, по който сьомгата става Прелестна и невероятно вкусна.

Взема се филе сьомга с кожа - за предпочитане - това от към опашката. По моя преценка тази част от рибочето е по-вкусната и се обръща - от този край с месото се осолява съвсем леко, опиперява се (имам една мелничка с четири вида пипер) и обилно се се изцежда сока на един лимон. И се забравя с хладилника покрито с фолио за поне 3-4 часа.


Ползува се тиган с капак.

Тигана се загрява силно, пуща се в него бучка масло слага се филето с кожата надолу. Затваря се с капака и тигана се изключва.
След шест-седем минути в зависимост от големината на парчето, рибката е готова.
Сочна и вкусна.






  Да подобрим изостанало сушено Филе

 На кого ли не се е случвало да си има проблем с домашно приготвеното филе. Например, да си го е направил с мерак и да е станало адски солено, защото не е уцелил точното време за осоляване или пък солта е била по`така. Или пък да е забравил едно увито в хартия парче в хладилника и да изсъхне така, че ножът да се троши в него....
 Оказа се, че има един много простичък начин да бъде оправено: просто парчето пресъхнало филе се потапя в съденка с вода - например в буркан ...И се оставя да престои там.
 Филето дето открих с брадва не можеше да се насече, та камо ли с нож ... След 4 часа в буркан с вода и добре подсушено с кухненска хартия, стана перфектно: не само че омекна, но и загуби солеността си и стана перфектно.



Това е резултата - крехко и мекичко и вкусно.
Преди това можеше пирони да ковеш с него ....

Не откривам топлата вода, но все на някого ще му свърши работа ... да вдъхне нов живот в едно пресъхнало месо вместо да го изхвърля.






  Да вдъхнем нов живот в старите обувки


Старите обувки се превърнаха в страхотно ефектни саксии за лалетата в двора.
 

Както и старите грънци - в ефектно украшение на цветната леха....

  Свински филета на тиган, поднесени с моцарела

  Това е още един просто много лесен начин да се разнообрази поднасянето на запечени на тиган или скара свински филенца. Прехвърлят се в затоплена чиния и отгоре им се нареждат резенчета тъничко нарязана моцарела. Докато се сервират, моцарелата се е разтопила и изцяло променила и вида и вкуса на иначе тривиалните филинца.



 Да овкусим зехтина! 


 Кой ли от нас не си пада по хубавите и овкусени зехтини?!
 Кой ли от нас не се е спирал пред щанда със специални зехтини (с трюфели, с орехи, с босилек, и какво ли още не) и е започнал да се чуди и да им се мае като види цената?!
 Пък да не говорим за онези времена (преди доста години), когато за тези работи четяхме по разни списания или ги виждахме по филмите и се озадачавахме още повече?! 
 За мене си този проблем съм решил още от далечната 1992 год. - при едно пътуване през Унгария. Тогава в Унгария изобщо, ама изобщо нямаше магистрали (нито от Сегед до Будапеща, нито от Будапеща към Виена) - пътуваше се по едни изровени пътища (нещо като нашите сега от Пловдив за Одрин. Преди границата с Австрия всичко приличаше на нашите битаци - сергии, навеси и какво ли не ... За сметка на това беше пълно с крайпътни кръчмета, където относително евтино можеше да се хапне нещо истинско и типично унгарско (и от които сега покрай магистралите им няма спомен).


 В едно такова кръчме, с камина и с невероятно много дървени лавици по стените, видях куп наредени шишета с керамично-телена закопчалка (като нашите лимонадените) и във всяко шише се мъдреха различни треви, чушки и др.нещица ... На всяко шише етикетче и някакъв надпис. Запалиха любопитството ми и след дълги обяснения разбрах, че всяко шише е пълно с някаква билка, смес от билки и зехтин, които го овкусяват по този начин и после салатите и манджичките се сервират с него. Май и тогава за пръв път в живота си пробвах овкусен зехтин ...
 И от тогава насам редовно си имам поне 3-4 бутилки (по 1 л. точно с такава закопчалка).
Слагам зърна черен пипер, зърна бахар, едно карамифилче; клонки розмарин, мащерка; стръкове босилек, джоджен; люти чушлета. Във всяко шише - различни неща. Дори съм слагал и сушени гъби манатарки (божествено!).
 Кеф ти пикантен, ей ти шишето с лютите чушлета; Кеф ти с аромат на ..., ей ти шишето ..
 Обикновено престоява един месец и сетне си отливам в малки съдинки, а шишето доливам. Дори първоначално вкусът е много силен и отлетите примерно 200-300 мл смесвам с неовкусен зехтин (за да си стане подходящ на вкус). След 5-6 месеца сменям подправките, мия шишето и наново...
 Бързо, лесно, евтино и най-важното - по собствен вкус. 
 П.П. Принципно слагам изсушени подправки. Чел съм, че трябва зехтина предварително да се загрее (до 45 - 50 С ), да се залеят подправките с така загрятия зехтин и чак като изстине, тогава да се затваря. Не съм го правил по този начин. Все някой ден ще пробвам.

 (П.П. съжалявам за снимката, но имах тази, пък и тя не толкова важна).

Една страхотна марината за свинско (а и не само за свинско)



   Това е една безупречна марината, която винаги дава перфектен резултат - винаги крехко и вкусно месо. Дори за пържене, печене на скара е най-подходяща. А каквото остане може да се сгъсти на сос - за поливане на мръФките.

   За около 500 грама месо са необходими 2 пълни супени лъжици кисело мляко, 1 пълна с.л. дижонска горчица (обикновено слагам малко повече); 1/2 ч.л. черен пипер и 1 с.л. овкусен зехтин, които се смесват добре и сетне с месото.

  Най-добър ефект има след поне 6 часа в хладилника, но ако преседи и 24 часа е още по-добре.

Едни необикновени шишчета, които ...

  В момента изобилства от пресен чесън, който ха ха да стане вече старичък ...

  Цялото стръкче след главичката на чесъна е твърдо като клечка. Като го отрежем, ние го изхвърляме. Да ама като го обелиш - остава точно тази "клечка" и като я подостриш с ножчето , става перфектно шишче - за пилешко, за свинско и т.н.

 Нанизваш месцата на това шишче и придобиват невероятен аромат. Чесновото стъбло си пуща аромата и печеното на скарата става още по- вкусно.

Мързелив млечен летен десерт


Толкова просто и лесно, че няма какво да се описва - трябва ни 1 кофичка кисело мляко (достатъчна е за 4 купички десерт), 1 пакетче желатин, малко захар за подслаждане - на вкус (а защо и не мед?!) и някакво сладко, а още по-добре пресен плод.
 Млякото се разбива с подсладителя, желатина се разтапя и смесва с киселото мляко. Сипва се в купички и хоп в хладилника - за няколко часа, хубавичко да стегне.
Сетне се прехвърля в чинийка и се гарнира със сладкото или плодовете.
 Нискокалорично, разхлаждащо и вкусно.
 

Паниран телешки език


Нищо особено няма в този паниран телешки език и все пак ... След като е сварен в подправки и нарязан на еднакви парчета, се топва за секунда в бульона от варенето. Сетне се овалва в царевично брашно, смесено с черен пипер и щипка сол. Оставя се да преседи няколко минутки и сетне не се топи в яйце, а в разбито яйце пак с царевично брашно. Коричката на панировката става страхотна - леко хрупкава.


  Желе от череши


 Тези дни бера "ядове" с едни сладка от череши и както да ги правя все ми се получават течни и трябва де се варят прекалено дълго време, за да се изпари сока от черешите - сочни и сладки, които при толкова варене стават като мармалад. Та взех, че направих най-простичкото - с черпака още пуснаха сока си, изгребах в друг съд голямата част от сока. С малко сок сладкото се свари за 10-а минути и стана перфектно.
 Отделения сок (около 1 л) загрях в тенджерата и му добавих 15 грама пектин и за 10-а минутки се получи невероятно вкусно черешово желе - цели 4 бурканчета.

Доматена градина в града


Невероятно изобретателен е Българина! И главната буква не е случайна. Преди дни пътувах до един областен център в Югозападна България. Голям град, Блокове, Кооперации, улици с тротоари и няма дворове. Е това не е попречило на един изобретателен българин да си направи доматена градинка на 0,5 кв.м. от тротоара и да си чака доматената реколта. Потрябвали са му няколко щайги, пръст и колчета. 
Да ама вече имаха завръз и Човекът скоро ще си има и собствена реколта!


Фото отчет от едно кратко пътуване


  

Родопска салата със смилянски боб (показаха ми сертификат, подписан от Кмета, че Бобът наистина е от с.Смилян).













наистина е щедра и изобилна

















за едни смилянски боб с домашна наденица

















за други - обилно поръсен с лютивичко


















трети път беше на агнешко печено с дроб сърма
















 


а всички бяхме на питурки с айрян (ама не - направо си беше истинска мътеница)

Питурка (пърленка правена с мътеница, доколкото разбрах)...









 За дъските за рязане и другите дървени прибори у дома


  Подарих си тези дни по мой личен повод една голяма дъска за рязане : 450х350х45 мм, яка и здрава.
 Рядко се намират такива, които са от цяло парче дърво и не са слепвани няколко парчета едно за друго.
 На едно места ми я укрепиха с метални скоби и дори й сложиха халка, за да може удобно да се окачва и да не заема място като не се ползва.
  До тук добре, но дъската все още не е готова за употреба.
  Трябва да се направят някои неща, които ще осигурят безпроблемното й ползване в бъдеще.


  Всеки дървен уред и прибор, който ползваме в домакинството се нуждае от предварително импрегниране, за да се осигури да не прониква в него вода и други течности, да се предотврати бъдещото му почерняване, мухлясване и т.н.  Само че това импрегниране не се прави с химически активни препарати, лакове и др.п., въпреки че има такива.
  Най-простичкият и изпитан и издържал проверките на времето метод е импрегнирането с олио или зехтин (по-скъпичкият вариант).
   Мазнината се загрява в тиган - примерно до 60 С и както е топла се сипва върху дъската и разнася обилно с четка по цялата повърхност (първо от едната страна, сетне като поеме - от другата, а после и по страниците). 
  Оставя се примерно за един ден да поеме добре и сетне процедурата се повтаря още един два пъти - до момента, в който като се сложи мазнина не се поема от дървото.
  Едва тогава нашата дъска е готова за употреба и е гарантирано, че в нея няма да приникват течности, няма да загнива, да се почернява и т.н.
  По този начин се процедира и с бъркалки, лопатки, точилки, съдинки за плодове и всякакви подобни и разнообразни изработени от дърво.
  И най-важното е да не се жали мазнината - доста по-евтина е ....

КРОК ПОТ (или слоу кукър?)

 Най-сетне и ние се сдобихме с Крокпот (слоукукър) и т.н. По ред причини не бях си купил такова уредче, но това ме изкуши и то с "промоционалната си" цена. Чисто ново си е, с кутията си и всички салтанати, но оказа се, че пластмасовата дръжка на капака е повредена и по тази причина си го купих за цели 50 лв.
 Сега почвам да проучвам как се готви ...
 9.ІХ.2015 год.

"Смазка" за печене на кексове и др.п. печива

Много от нас като започнах да пекат кексове и други печива първо омазняват тавичката, съдинката и т.н., сетне набрашняват...слагат хартия за печене и др.п. 
Всичко това се прави, за да не залепне печивото за станите на съда. Има случаи дори и когато това се случва и при съдините  с незалепващо покритие.
От доста време ползвам една "смазка", за която бях чел някъде (нямам спомен къде):

Смесват се 80 гр. размекнато масло със 125 мл олио и се добавят 80 гр. брашно. Цялата смес се пасира и прибира в буркан в хладилника. Издръжала е по цял месец ... Преди печене с четка се взема от нея и маже съдинката.

Действа безотказно. 




Eдна полезна джаджа

 Купих си от магазин за 1 лв ей тази полезна джаджа - нещо като гребен с остри шишове. Много е удобна за рязане на лук. Набождаш половинката лук, режещ по дължина покрай шиповете и сетне напречно.
 Дава много добър резултат.

 Един изключително полезен кютук (пън)

Тези дни правих едно пътуване до Югозападна България и минах през планинските пътища. Пътьом в едно селище видях ей тази гледка:

 Хората си подготвят дървата за зимата. Кютуци колкото щеш - нищо особено. Да ама не - пътувам си и си мисля какво "богатство" ще бъде изгорено и колко полезни неща могат да се направят от тях: дворна масичка, табуретки и дори дръвник за сечене на месо. 
 Последната идея направо ме обсеби и се зарекох на връщане да мина по същия път и да си изпрося поне един пън. 
 На връщане, кютюците си ме чакаха. Човекът беше ларж и учудено ми вика - след като толкова ти трябва, вземай си един. А, не ще си го платя, как така? И ще си взема най-големия..
 Та за цели 5,00 лв се сдобих с ей това бебче:
 което преди това бе дотъркаляно до колата, че не можеше да се носи.....
 Малко позачистване, натриване със сол - намиране на два чембера и кютюка за кълцане на месо е готов ... Чака го доста мръФка ...

 Лесна зимнина

Началото на октомври е ... време за печените чушки, патладжани, лютеници, туршии и какво ли не. Да, ама иска време. Ние в момента го нямаме - отделно от това сме като на бойно поле - цялостен ремонт (подмяна на дограми, изолации и т.н.).
  
Затова тази година реших проблема по най-лесния начин: покрай един приятел открих малко цехче покрай пътя за Пловдив, където пекат чушки и патладжан, правят консерви и др.п.
 И чушките, и патладжана са опечени и обелени. Като ги вземаш, са си още топли топли. Единствената играчка е да ги разпределиш в торбички и във фризера. 
Чушките са 3,00 лв/кг, а патладжана- на 1,80 лв/кг. Като си изчислих цената на пазара, печенето, беленето и т.н., ми излезе, че едва ли не ми идва по-евтино, отколкото да си ги правим сами.


Купих си и кисели краставички - буркана по 1,10 лв. Пробвах ги, харесаха ни ...
Е, тази есен няма да мислим за зимнината и да се "пържим" като друга година.
 

От стари шапки - абажури! Не изхвърляйте старите шапки ...

 29.Х.2015 г.

 Е те това направо ме довърши - виждал съм много странни неща, но това много приятно ме изненада. Попаднах в едно скромно и непретенциозно заведение, където и готвят вкусно. Чак на второто си влизане (все улисан в манджичките им) вдигнах глава и видях тези изумителни абажури ....








дамска шапка


































красота
























висулката струва около два лева - и стара шапка.




Много подходящо за вилата, за механата и къде ли не ...




















Да не изхвърляме стария хляб

  8.11.2015 г.

 Баба, Бог да я прости, казваше, че е грехота да се изхвърля хляб и при това водело до бедност. От стария хляб правеше брашнено-хлебна каша (невероятно вкусна със запържено масло), но така и не си спомням как я правеше ...
 Не изхвърлям стар хляб, а винаги го оползотворявам в нещо :
 най-лесното е на крутони - който го мързи, си ги купува на дзверска цена от магазина. Който не го мързи, си ги прави сам: Хлябът се нарязва на филийки, сетне на кубчета. Слага се в тавата за печене, покрита с хартия за печене, овкусява се с чесън на прах, черен пипер, джинджифил на прах и каквото душа ти сака. Личва му се малко зехтинец и като се разбърка - да си се пече във фурната на 180 С за 20-а минутки. Сетне фурната се изключва и нека тавата да си стои там до пълно изстиване.
 Крутоните се прехвърлят в хартиена кесия и могат да изтраят месец и повече... 
 При нужда могат и да се смелят и стават страхотна галета.


Една страхотна мелничка за черен пипер и други подправки

 Не мога да понасям модерните мелнички за черен пипер - било електрически, на батерийки, дървени и други подобни  ... 
 В къщи се ползват единствено стари като света - едни месингови - поне на по 70 до 100 години, които се поддържат "във форма" с познати майстори и доста трудно.
 Пътувал съм доста и си признавам честно единствено в арабските държави и в Турция съм виждал такива., макар и сега произведени ...
 При последното си пътуване се бях зарекъл да си накупя няколко броя и к`во се случи не успях ....
 И съвсем изненадващо преди няколко дни, докато се шляех из Пловдив - по пешеходния маст над Марица с онези куп магазини за какво ли не в цели две магазинчета "по  1 лев" (Божеей колко са популярни из Родината ни?!) видят такава мелничка ...
Е не беше за 1 лв, а за цели 4 лв. Същата съм виждал в Турция - но за близо 20 лири, не ми се смята колко лева са ...
 При положение, че цигарите ми са 5,40 лв, съвсем спокойно "прежалих" 4 лв и си купих една.
 Оказа се нещо нещо невероятно - мели като онези древните, излиза един дзверски ароматен пипер ... Чак съжалих, че купих само една ...
 Кога ли ще купя следващите поне 5 броя .....?