понеделник, 26 януари 2015 г.

Месните "филийки" на Батето

Идеята за тази вкуснотия ми дойде като хрумка, докато правих любимата закуска - запържена филийка вътре с яйце, която за нашето семейство е "закуската на Челентано" или "закуската на Шер" (според една известна кулинарка), но за тази закуска друг път.

Сега просто ще Ви покажа един също интересен начин да се поднесе вкусна печена на скарата мръФка.

Нарочно няма да давам пропорции, количества, подправки, просто защото това е идея, а всеки може да си подготви по любимия начин.

Необходими са ни 
-продълговато парче свинско - от врата, от бута или контрафилето, което се нарязва на ивици с дебелина около 1,5 см и дължина около 20 см (или две парчета по 12-15 см), които всеки си ги овкусява както си иска - черен пипер, идея кимион, горчица.
-кайма, овкусена като за скара 

Приготвяне:
от каймата се отделя една част и се оформя като голямо кюфте и се увива отстрани с ивицата месо или двете парчета месо и се пробожда с дървено шишче.
Получава се нещо ей такова:


Хубаво се притиска, за да не се разпадне. 
При необходимост може да се набучи и с още едно шишче, но се справих само с едно.
Пекат се на скарата до готовност


Заедно с тях може да се прекарат през скарата и зеленчуците за гарнитура - парченца праз, тиквички и резени ябълка в случая.

Получиха се невероятни месни филийки на скара ... Айде на питието

П.П. изобщо не ми беше зорно да ги направя, но за името - запецнах - е засега ще е това, а ако ми дойде някаква идея ....




събота, 24 януари 2015 г.

Идея за шишчета от цяло парче месо





Това просто е различен начин да се поднесат "шишчета" и трапезуващите да бъдат очаровани.
Месото се нарязва на ивици с дължина 15-а см и размери приблизително 3х3 см.
В купичка смесвам 2-3 с.л. дижонска горчица, 1 с.л. зехтин, черен пипер на вкус, малко кимион и кориандър (за любителите на лютичкото и малко чили). Сол не се слага ...
Оставя се да се "почине" на хладно - колкото повече, толкова по-добре (държал съм така овкусено месо до 48 часа и става още по-вусно).
Може да се опекат на скарата или в тавичка (с чашка винце) ...


 Наздраве - аз вече съм си с чашката бърбън

Пурички с кайма




 Отдавна не бях правил банички или пурички, но вчера открих на пазара съвсем случайно триъгълни кори - невероятни. Та покрай тях се подсетих за позабравената си рецепта ...

Продукти:

1 пакет триъгълни кори (в него са 26 броя)
Забележка: не се непременно необходими, може и с обикновени кори за баница, просто се сгъват на 4-ри и нарязват на триъгълници. Това за тези дет не им се търсят триъгълните кори
1 яйце и олио за намазване
около 700 грама кълцана кайма, подправки на вкус (черен пипер, кимион, риган).

За любителите на разнообразието - в каймата могат да се добавят на ситно нарязани колбаси, настъргано яйце, на ситно нарязана печена червена чушка или краставички, настърган кашкавал и т.н.

Приготвяне:

Продуктите за плънката хубаво се омесват. Задължително им се добавят около 100 мл течност (вода, прясно мляко, може 50 мл бяло вино и вода) - сложих по равно вода и бърбън. Това се прави каймата да е сочна и при печенето да не се "степа" ...

В широкия край на всяка кора се слагат около 2 с.л. плънка и листът леко се намаслява по крайщата (четка с олио)



Затваря се отстрани
и са завива на стегнато руло
Рулцата се нареждат в намаслена тавичка



намазват се отгоре с разбитото яйце и се пекат на 180 С до хубаво зачервяване





 С това количество плънка направих всичките 26 "пурички". Половината опекох, а другата половина - замина във фризера. За бързо "посрещане" на гости или спешна вечеря ...