понеделник, 9 февруари 2015 г.

Безглутенови КЕКСЧЕТА с морков





Продължавам с безглутеновите ... Просто няма начин и все им търся колая - от стари изпитани рецепти да направя нещо вкусно
Този път експериментирах на два три пъти и постигнах неочаквано вкусен резултат ...
И така

Продуктите:
2 яйца, 2 с.л. с връх кафява захар (може и повече- за любителите на по-сладичкото), 1/2 ч.л. ванилова захар, 1/4 канела
2 с.л. с връх брашно от просо и 3 с.л. с връх брашно от елда, 1 ч.л. бакпулвер
30 грама размекнато масло и 1 голям настърган на ситно ренде морков
около 3/4 ч.ч. прясно мляко (пробвах и вариант с кока кола и дори повече ми допадна)

За брашното от елда (гречка) вече съм обяснявал как е най-добре да си го направим сами - ценово излиза почти четири пъти по -евтино.
Процедурата за брашното от просо е същата. Просто се купува от обикновен магазин белено сушено просо (продават го на доста места - 250 гр. за средна цена около 1,20 лв) и се смила в кафемелачката. По същия начин се прави и брашното от грах.

Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта,ваниловата захар и маслото.


Свесват се брашната с бакпулвера, канелата и заедно с настъргания морков се добавят към яйчената смес.
Разбърква се и се оставя да престои поне 10-а минути ... Особеността на тези брашна е, че им трябва време известно време да поемат течността и да набъбнат ... Тогава се добавя и течността (в случая кока кола, но може и прясно мляко) - целта е да се получи една идея по-гъсто от кексовото тесто.
Разлива се във формичките до 2/3 от обема им, въпреки че не бухва като кексчетата от обикновено брашно.


Пече се в предварително загрята фурна на 200 С около 20-а минути.


Вижда се, че от това количество се получиха 6 броя стандартни формички и две по-големи ...


(ако не знаеш с какво са, никога няма да ти дойде на ум и на вкус, че не са с брашно)

Резултатът - дзверски вкусни и пухкави кексчета!

неделя, 8 февруари 2015 г.

Кюфтета с МОРКОВ


Всъщност това не е рецепта, а един от безкрайно многото начини да се приготвят дзверски вкусни кюфтета.
Като стане дума за кюфтета, съм в състояние да експериментирам безкрайно и съм правил кюфтета с какво ли не. Наскоро една кулинарна майсторка - Пеп-4о успя да ме изненада с тиквени семки в тях ...
Правил съм кюфтета с какви ли не съставки - сирена, кашкавали, колбаси и т.н. Е с тиквени семки не бях правил, не ми беше идвало и на ум - за морков ...
Само че Чедото преди няколко дни се изказа отрицателно за морковите и заяви, че не ги понасяло под каквато и да е форма.
Е как е така, ще се пробваме ... 

И така:
Продуктите:
0,5 кг кайма (моята си беше от ситно кълцано от мен месо - телешко и свинско);
едно яйце
любимите подправки - сол, черен пипер, кимион, риган и щипка индийско орехче
и два огромни моркова

Приготвянето:

Е тука няма какво да обяснявам - морковите се обелват и настъргват на най-ситното ренде. ако са много сочни, леко се изцеждат.
Всички продукти се смесват и месят поне 10-а минути. (това е тайната на хубавите кюфтета- хубавото и яко месене).
Оформят се кюфтетата, овалват се в брашно и се пържат.
Предпочитам на по-слаб котлон (примерно на 6-та от 9 степени) и почти равно количество мас и олио с една-две цвърчащи в него скилидки чесън.

Резулататът стана Дзверски трепач

И ако нямах свидетел на приготвянето, нямаше да ми повярват, че това са кюфтета с морков...

Удавен ТУТМАНИК с извара




Днес е неделя - ден за отспиване. Да ама не - ококорих се още в 6,30 часа, и никакъв сън не ме хваща ...
Та реших да "разнообразя" неделните закуски и от хладилника ми се "ухили" едно пакетче извара и сякаш ме подкани да сътворя нещо с нея. Нещо, ама тестено .... Та направих следното:

Продукти:
350 грама извара; 500 грама брашно (1/3 обикновено бяло, а останалото типово - такива имаше); по 1 ч.л. сол, захар и суха мая; 2 с.л. олио
необходими са още 1-1 1/2 ч.ч. прясно мляко и две яйца

Приготвяне:
Пресятото брашно се смесва с маята, солта и захарта и към него се добавя изварата и олиото, и започва да се меси.
Долива се съвсем малко прясно мляко (зависи от влажността на изварата) - да се получи меко еластично тесто. 
Покрива се с флио и се оставя да втасва - този път се изхитрих предварително включих фурната на 50 С (докато месех), сетне я изключих и бухнах вътре купата. 
(Някой път ще опитам и номера с микровълновата).
След 40 мин. имах ей това:
С намазнени ръце оформих топчета и отидоха да си се подуват в леко намаслената тавичка.
Включих фурната на 200 С и докато те тихо и кротко си се раздуваха от кеф, чукнах две яйца и ги разбих с почти цяла чаша прясно мляко (да съм точен с 3/4). Добавих и  щипка сол ...
И с тази смес залях нищо неподозиращите топчета и направо ги удавих ...


Толкова ми дожаляха, че направо ги преместих във фурната ... След 20-а мин. бяха тръгнали възмутено да излизат от тавата, но не би ...
Покрих ги с фолио, оставих само долния реотан да си ги пече отдолу .... и след 45 минути един неустоим аромат ме подгони да ги вадя от там 



 и да пътуват към масата, където нетърпеливо ги чакаше гладната банда ...


и пак 
и много много бързо почти цялата тавичка отпътува в историята

Пухкав и невероятно вкусен тутманик .... (ако цялото брашно беше само бяло, нямаше да мога да го удържа в тавичката)...

Дзверски вкусна закуска за млади и не дотам млади!