събота, 6 юни 2015 г.

ПУЕШКО - бирен кебап


Пуешкото си стоеше и ми се усмихваше - какво ще направиш сега от пресни пуешки бутчета (почистени изцяло)?
В интерес на истината доста му се бях позамислил - хем ми се искаше да е нещо по-така, хем да е по-сочно, че все ми се вижда сухичко ... Е и така се появи "пуешкото бирен кебап".
Необходими продукти за 4 порции:
около 800 грама пуешко - от бутчето; 1 главичка лук; сол и черен пипер на вкус; 1 бутилка бира
(по желание 1 цяла главичка чесън и 3-4 парчета пушен сушен домат)
3/4 ч.ч. ориз, шепа грах; шепа замразен зелен фасул; зелен лук - 3-4 стръка; сол и черен пипер. Оризът носи и други подправки, но в случая добавих само 2-3 листенца джоджен
В добавка и една ивица бутер тесто - 5 на 30 см. (но това беше просто добавка);

Изпълнението го правих основно в мултитенджерата (т.н. "кукър"), че става с по-малко грижи, макар и не по-лесно, защото се правят и допълнителни операции ...

Лукът се нарязва на ситно, а пуешкото на сравнително ситни кубчета 2,5 - 2,5 см (при пърженето се свива малко). Кукъра се включва на програма "пържене" за 20 минути, слагат се 2-3 с.л. олио и като загрее мазнината се пуща лука в купата, а след 3-4 минутки и месото. Разбърква се два три пъти. 

 

  Когато месото пусне течността си, добавих 1 цяла главичка чесън и 3-4 парчета пушен сушен домат.

   Към 20-та минута, течността е почти извряла и месото остава на мазнина. Чесъна и доматите се вадят. Чесънът може да се изстиска и да се върне обратно. Соли се, слагат се черен пипер и се излива бирата. Кукърът се включва на програма "готвене" за 20 мин. и се забравя.



  Докато месото се задушава в бирата, бутер тестото се нарязва на банички (аз го нарязох на четири-за всяка порция по една), но за предпочитане е на по-малки парчета (защото сетне ги рязох на по 3). Леко се осолява и се слага в предварително загрята фурна на 180 С- да се пече до зачервяване.





     Предишната манипулация е отнела 1 минутка и е време да се приготви ориза. Ситно нарязания лук се запържва в 2 сл. олио (зехтин и или масло), добавя се ориза и като стане прозрачен (стъклен) се добавя течността - чашка бяло вино и бульон. Кой с каквото разполага - или пък само вода. (В общи линии винаги поддържам една бутилка бяло вино за готвене и доста замразен бульон във фризера - като остане от нещо си и в пластмасови бутилки и вързан в найлонова торбичка - хоп във фризера). След няколко минути, се намаля силата на котлона (от 9-та на 6-та степен), добавят се замразения грах и делен фасул, солта и черния пипер. И го чакаме да стане. Пресните подправки се слагат в края на варенето.
    Докато оризът се готви, кукърът е сготвил месото и то е омекнало и станало пухкаво. С решетъчна лъжица се вади месото и слага в затоплен съд. Време е да се направи и соса: размиват се 2 с.л. царевично нишесте н малко водичка и се слагат в бирения бульон от варенето на месото. Хоп и бучка месо и след 3-4 минути и сосът е готов.
   (Сосът може да се направи и по традиционния начин - със запържване на брашно в тигана в масло и добавяне на бульона от варенето).
   Впрочем бирата почти не се усеща.
   От там нататък вече се бърза - ароматите събуждат страстите у гладните и никой не ще да чака. Оризът се слага в малка купичка и се хоп в чинията като топка, около него месото и баничките, залива се обилно с бирения сос. Ако остане време за украсяване, малко нарязан на ситно магданоз и ..... приятен апетит с дзверски вкусния пуешки бирен кебап.








четвъртък, 4 юни 2015 г.

Гъши дроб с черна бира


Един лесен и непретенциозен начин да се приготви бързо гъши дроб.
Колкото и да ми обясняват ДоФтурите, че е вреден, си го хапваме в къщи с удоволствие и то доста често. Приготвям го по най-различни начини и сега ще споделя поредния такъв начин:
Необходими са ни - гъши дроб (около 500 гр. са предостатъчни за двама човека); черна бира; сол, черен пипер - на вкус, 1 ябълка, сладко от боровинки.

Изпълнението е от лесно по-лесно:  почистваме дроба от ципи и жили, ако има такива; и за забравяме в една купа с черна бира за два часа. Сетне солим, прехвърляме в тавичката за печене и наливаме малко от бирата.



И във фурната на 180 С - за 15-20 минути.

(Последните 5 минутки, намалям температурата на 160 С и включвам вентилатора.) Така получава един приятен загар...








Докато дробчето си се препича, нарязваме на тънки кръгчета ябълката и ги запичаме от двете страни в добре загрят тефлонов тиган -
демек правим ябълков чипс.









Отделяме и няколко минутки да направим
едни пърленки



 




Готовия дроб оставяме леко да изстине.

Част от течността от печенето - 2-3 с.л. размесваме със сладко от боровинки (моето беше малко и добавих желе от дюли - леко киселичко и му придаде един ей такъв вкус ...)

Готови сме да сервираме - лист маруля, накъсана пърленка, резените дроб - помежду им от ябълковия чипс и обилно поляти със сосчето.

Дзверска вкуснатия ...


вторник, 2 юни 2015 г.

Пърленка ? или нещо подобно ....


  Бях се засилил да правя един гъши дроб и заради идеята да го сервирам върху нещо, първоначално се юрнах да правя пърленки, но в крайна сметка се получи нещо коренно различно ... Нито пърленка  в познатия вид, нито ... получи се някаква компилация от куп неща.
  По-добре да разкажа какво направих:
  Продукти: 300 гр. брашно; 1 ч.л. сол; 1 ч.л. горчица; 3 с.л. зехтин; 200 мл вряла вода.
  Изпълнението - простичко:
  Брашното се пресява в купа; Водата се кипва в каната за вряща вода и се отмерват 200 мл, които се разбъркват със солта, зехтина и горчицата. Това се изсипва върху брашното и с дървена лъжица се бърка - много бързо става тесто. Доомесва се на ръка. И се оставя да изстине. Ако е много меко (зависи от вида на брашното), се дабовя и малко брашно. Самото тесто не е лепкаво и лесно се точи.
 При мене се получиха 12 топчета, които разточих с точилката. Е не мислех да ги снимам, затова е малко кривичко.
  Загрях силно тиган с незалепващо покритие и пекох всяка пърленка за не повече от 30-а секунди от двете страни. То се и вижда- щом тестото започне да "побелява" (съхне) и веднага се обръща. Готовите пърленки се слагат в найлонов плик....
  Станаха страхотно вкусни ... 
  А това го публикувам, защото тази сутрин бях страшно изненадан ...Извадих  една от останалите и се оказа, че е чудесна за навиване - демек можеш да се направиш такос, домашен дюнер и все такива ми ти неща... Специално съм се мъчил да правя такива като лаваш, кори за бурито и какво ли не и все е имало нещо дет не ми допада, а в този случай - стана напълно случайно ...
  Споделям го, защото се получи сполучливо и все ще влезе в работа на някого...