понеделник, 8 юни 2015 г.

Зеленчукова "мусака" с пуешко

  Май най-сетне дойде лятото - на пазара има изобилие от зеленчуци, собствената градина вече дава куп неща - репички, краставици, тиквички, ягоди и т.н.
  Не съм от най зеленчукоядците, но като гарнитура на мръФката са подходящи, па и винаги може да се отпретне някаква манджичка или запеканка с тях.
  Та и зеленчуковата ми "мусака" е от този вид -  едно изключително простичко ястие, което се приготвя доста бързо, не изисква кой знае какви усилия и може да бъде приготвено с налични зеленчуци и месца.
 За 4 порции ми бяха необходими: 1 голям патладжан, 1 голяма тиквичка, 2 глави лук; 1 глава чесън; 3 моркова; 4-5 гъби; 1 к.ч. чашка ориз (4-5 с с.л.) 300 гр. пуешко; сол и черен пипер на вкус, риган, пресен джоджен, магданоз; и за заливката - една кофичка кисело мляко, 50 гр. настърган кашкавал и две яйца. Мазнина (зехтин или олио) - за пърженето.
 Могат да се добавят и други зеленчуци - картофи, целина, пащърнак, целина, замразен грах или зелен фасул, и т.н. (но в момента разполагах само с тези).
 Приготвянето изобщо не е трудно.


 Зеленчуците се нарязват горе долу на равни кубчета (само морковите на ситно) и в силно загрятата мазнина последователно се позапържват целите скилидки чесън, лука, марковите, патладжана и тиквичките. 
 Добавя се и ориза и се долива бульон (или вода) колкото да покрие продуктите.
 Оставя се да покъкри 10-а минути.







 Ситно нарязаното пуешко месо се запържва в малко мазнина до полуготовност.













Всички подготвени продукти се смесват в тавичката за печене; слага се солта, черния пипер, зелентиите и ригана;
и заминава във фурната на 200 С - максимум за 20 мин.
  В това време се разбива киселото мляко с двете яйца, добавя се настъргания кашкавал, щипка сол и сме готови.
  След като се залее се пече до хубаво зачервяване.
 



  Нарочно прескачам темата за заливката - защото точко за това ястие тази ми стори най-подходяща (без добавки, без брашна и т.н.).
 Готови сме ... Малко търпение - леко да изстине и по-чиниите...
 Само че на този аромат трудно се устоява и я сервирах още гореща.



 


 Затова и порцията не задържа форма в чинията, но какво значение за формата като е дзверска вкуснотия...











П.П. 9.VІ.

Ето така изглежда - вече изстинала.

 И още по-вкусна!

събота, 6 юни 2015 г.

"Сандвич" от пуешки пържолки на фурна


  Тези дни съм минал на пуешка "диета" и не заради друго, а защото се награбих като невидял с пуешко. Знайно е, че цената на обезкостеното пуешко е доста соленичка. Та попаднах в кварталния магазин на пресни пуешки бутчета на смешна цена около 5 лв/кг и се накупих яко. Е поиграх си доста да отделя месото, да махна кожите и онези яко дразнещи ме сухожилия. На тях просто им намерих цаката с клещите ... И във фризера вече се мъдрят още 2 кг почистено пуешко.
  Всъщност това не е рецепта, а начин да се приготви едно изключително вкусно пуешно.
  Необходими са ни в общи линии по едно парче пуешко на човек, ако са по-големки или по две, ако са по-мънички; по един резен тиквичка; по две парчета домат, както по два слайса от сирене чедър ..може и кашкавал.
  Пуешките пържолки леко се начукват, мариноват се в смес от горчица, соев сос, лимонов сок, зехтин, черен пипер, риган (1 с.л. дижонска горчица, 3 с.л. соев сос, 2 с.л. лимонов сок; 2 с.л. зехтин - добавих и 1 с.л. наршараб - сос от нар). Остават се да престоят в хладилник поне за един ден (но и час два им стигат).
  Така подготвените пържолки се запържват с силно загрят тиган в малко мазнина - за по 5-6 минутки от всяка страна. В същото мазнина се запържват и тиквичките.
  За всяка пържолка се предвижда по 1/2 филийка хляб (поиграх си с една чаша да изрежа кръгчета). Филийките хляб се намазват с масло (ако човек има овкусено - като моето с чесън, още по-добре), нареждат се в тавичка и се запичат във фурната.
  Вади се тавичката, върху всяка филийка се слага парченце от сиренето чедър и пържолка. Отгоре пак сирене, резен домат, чедър, резен домат и тиквичка. Нареждането зависи от подготвените продукти ... (едната си остана ей така - за проба) ...
   Тавичката се връща с така наредените пържолки във фурната и се пече до разтапяне на сиренето - горе долу 20 минути в загрятата фурна.

 и

Дзверски вкусни и крехки пуешки пържолки...

ПУЕШКО - бирен кебап


Пуешкото си стоеше и ми се усмихваше - какво ще направиш сега от пресни пуешки бутчета (почистени изцяло)?
В интерес на истината доста му се бях позамислил - хем ми се искаше да е нещо по-така, хем да е по-сочно, че все ми се вижда сухичко ... Е и така се появи "пуешкото бирен кебап".
Необходими продукти за 4 порции:
около 800 грама пуешко - от бутчето; 1 главичка лук; сол и черен пипер на вкус; 1 бутилка бира
(по желание 1 цяла главичка чесън и 3-4 парчета пушен сушен домат)
3/4 ч.ч. ориз, шепа грах; шепа замразен зелен фасул; зелен лук - 3-4 стръка; сол и черен пипер. Оризът носи и други подправки, но в случая добавих само 2-3 листенца джоджен
В добавка и една ивица бутер тесто - 5 на 30 см. (но това беше просто добавка);

Изпълнението го правих основно в мултитенджерата (т.н. "кукър"), че става с по-малко грижи, макар и не по-лесно, защото се правят и допълнителни операции ...

Лукът се нарязва на ситно, а пуешкото на сравнително ситни кубчета 2,5 - 2,5 см (при пърженето се свива малко). Кукъра се включва на програма "пържене" за 20 минути, слагат се 2-3 с.л. олио и като загрее мазнината се пуща лука в купата, а след 3-4 минутки и месото. Разбърква се два три пъти. 

 

  Когато месото пусне течността си, добавих 1 цяла главичка чесън и 3-4 парчета пушен сушен домат.

   Към 20-та минута, течността е почти извряла и месото остава на мазнина. Чесъна и доматите се вадят. Чесънът може да се изстиска и да се върне обратно. Соли се, слагат се черен пипер и се излива бирата. Кукърът се включва на програма "готвене" за 20 мин. и се забравя.



  Докато месото се задушава в бирата, бутер тестото се нарязва на банички (аз го нарязох на четири-за всяка порция по една), но за предпочитане е на по-малки парчета (защото сетне ги рязох на по 3). Леко се осолява и се слага в предварително загрята фурна на 180 С- да се пече до зачервяване.





     Предишната манипулация е отнела 1 минутка и е време да се приготви ориза. Ситно нарязания лук се запържва в 2 сл. олио (зехтин и или масло), добавя се ориза и като стане прозрачен (стъклен) се добавя течността - чашка бяло вино и бульон. Кой с каквото разполага - или пък само вода. (В общи линии винаги поддържам една бутилка бяло вино за готвене и доста замразен бульон във фризера - като остане от нещо си и в пластмасови бутилки и вързан в найлонова торбичка - хоп във фризера). След няколко минути, се намаля силата на котлона (от 9-та на 6-та степен), добавят се замразения грах и делен фасул, солта и черния пипер. И го чакаме да стане. Пресните подправки се слагат в края на варенето.
    Докато оризът се готви, кукърът е сготвил месото и то е омекнало и станало пухкаво. С решетъчна лъжица се вади месото и слага в затоплен съд. Време е да се направи и соса: размиват се 2 с.л. царевично нишесте н малко водичка и се слагат в бирения бульон от варенето на месото. Хоп и бучка месо и след 3-4 минути и сосът е готов.
   (Сосът може да се направи и по традиционния начин - със запържване на брашно в тигана в масло и добавяне на бульона от варенето).
   Впрочем бирата почти не се усеща.
   От там нататък вече се бърза - ароматите събуждат страстите у гладните и никой не ще да чака. Оризът се слага в малка купичка и се хоп в чинията като топка, около него месото и баничките, залива се обилно с бирения сос. Ако остане време за украсяване, малко нарязан на ситно магданоз и ..... приятен апетит с дзверски вкусния пуешки бирен кебап.