четвъртък, 2 юли 2015 г.

"Пържени пресни картофки"

"Пържени пресни картофки" - моля Ви не ми вярвайте - заглавието е подвеждащо.


Тези пухкави  топки се появиха вчера като резултат на видяното от Деси - И накрая щипка сол ... - крокети с пилешко, които толкова ме вдъхновиха. Не че повторих рецептата, а просто ползвах идеята за оползотворяване на изостаналото пилешко месо и то по много лесен начин. Точно в момента имаше такова - останало от Петровското печено пиле (което си беше бая Дзвер - 2,5 кг).
В действителност са нещо като кюфтета от пилешко и картофи.

Необходими са ни изостанало пилешко месо (речено, варено) - 400 грама и толкова сварени картофи (4 средни картофа), две яйца, сол и черен пипер на вкус. (В част от сместа сложих индийско орехче и риган, но вкусът нещо не ми допадна - тези само със солта и черния пипер ни се сториха по-вкусни. Може би, защото на пилето не му върви много миризмата на индийско орехче?).
 Разбира се, и царевично брашно за овалване.

Приготовлението е просто: пилешкото месо се наситнява. Картофите се сваряват в подсолена вода, обелват и настъргват на едрото ренде или се намачкват. В купа се смесват пилешкото и картофите, чуква им се яйцето, сол и черен пипер. И хубавичко се омесва.


С намаслени ръце (за предпочитане, а не с намокрени) се къса от "каймата" колкото голям орех и оформят топчета. Топчетата се овалват в царевично брашно и сетне се топват в разбитото второ яйце с малко прясно мляко.
  От там - хоп в тенджерката - нека да е по-малка, за да се икономиса мазнина. Пържат се направо в маслена баня . олиото да ги покрива. От време на време се разбъркват. Когато са готови, се познава и по цвета и по това, че изплуват отгоре и сякаш казват - време е да бъдем извадени.
 

 Поднасят се с млечно-майонезен сос и някаква салатка (смес на вкус от кисело мляко, майонеза, наситнен копър, сол и пипер).












Страхотно вкусни - не надделява нито вкуса на пилето, нито на картофа.















Ама как приличат на пресни изпържени картофки, а?








невероятни са!


сряда, 1 юли 2015 г.

полезен съвет



Плодовете на кивито изобилстват от ферменти, които разтварят белтъчините. Затова, ако месото се "маринова" с намачкано киви и постои известно време на хладно, после става значително по-крехко. Едно средно киви на кило нарязано на късове месо.

Кашкавалена палачинка Джулай

   След ранното ставане за посрещане на слънчевия изгрев, който при нас така и не се видя заради неприятното и облачно време, реших да се компенсирам и си подобря настроението с нещо тестеничко, което като комбинация се получи невероятно вкусно - та така се появи и кашкавалената палачинка "Джулая" (на днешния ден какво друго да е).
 Необходими са ни 2 яйца, 1 ч.ч. настърган на ситното ренде кашкавал (може и гауда, и ементал или смес от няколко вида), 3/4 ч.ч. прясно мляко и приблизително 1 ч.ч. брашно и 1/2 ч.л. сода.
  В чашата с брашното се слага содата и се гаси с няколко капки оцет. 
  В купа се разбиват яйцата, слага се кашкавала и прясното мляко и на порции се добавя брашното като хубаво се разбърква. Трябва да се получи гъсто тесто - дори и по гъсто от боза, но все пак да може да се сипва с черпак. (При необходимост може да се добави още малко брашно - за предпочитане е обикновено бяло брашно).
 Готовото тесто се оставя да си почине 30-а минутки.
 Тиган (уок например) с незалепващо покритие се загрява силно на котлона (като загрее се намалява - от 9-та на 6-7 ма степен), дъното му се намазва с масло и се сипва с черпака от тестото като се разстила по дъното, но така че остане дебеличко (не като за палачинка, а дори по - дебело от катма).
 Като направи ей такива мехурчета е готово за обръщане.
 
Горе долу за 2-3 минути е готово за обръщане. Обърнатата палачинка се пече около 1 минута или малко повече и е готова.
 Трупат се една върху друга като се мажат с масло. Дъното на тигана преди да се сложи от тестото е желателно да се намаже също.
 (Може да се пекат и без мазнина, но се оказа, че при намазняването се опичат по друг по-приятен и вкусен начин).
 Сервирането - с айрян или друго нещо, но изненадата беше, че със сладко и мармалад от шипки бяха дзверски вкусни.
невероятно вкусни