вторник, 21 юли 2015 г.

Лятна зеленчукова мусака


Необходими са ни за 8-10 порции 0,5 кг мляно месо, 2 глави стар лук, 5-6 скилидки чесън; 2 тиквички; 2 патладжана; 2-3 големи картофа; 2-3 моркова, 0,4 кг пресни гъби; 1 малка глава червено цвекло; сол и черен пипер на вкус; 1 ч.л. риган.

За заливката: 1 кофичка кисело мляко; 3 яйца; 1/2 ч.л. бакпулвер; 4-5 с.л. брашно и 50-а грама настърган кашкавал (това си е направо за дебела, дебела кора)

Приготвянето е от лесно по-лесно: докато лука се нарязва на не много ситни парчета, в тигана се загряват 3-4 с.л. зехтин. Първо за пържене се пуща чесънчето, сетне лука и мляното месо като му се долива малко водичка , за да се разпадне на ситни парчета. После се добавят последователно нарязаните на кубчета цвекло, морковчета и картофи;
патладжана, тиквичките и накрая гъбите. 




Сипва се 1 ч.ч.  бульон (във фризера винаги има замразен бульон, а ако е силен се разрежда), ако няма бульон - просто топла вода и се подправя
със солта, черния пипер и ригана.















Готовата смес се прехвърля в тавата за печене и във фурната на 200 С за около час













след един час е почти готово


 Смесват се всички продукти за заливката, полива се отгоре и се връща във фурната.














Пече се до хубаво зачервяване.














Изчаква се малко да изстине и се сервира.




 Невероятно вкусна лятна мусака.

   Малко поистинала е и страхотно мезе към студеното питие. 







П.П. Цената - ами 3,50 лв за мляното месо - и всички зеленчуци и др.п. - 2 лв. Само заливката излиза по-соленка - около 2,30 лв. 
Е, за по-малко от 8 лв - почти осем порции и повече, че и гости могат да се посрещнат.... 


П.П.
Ето и още един вариант - с повече картофи, една тиквичка, един патладжан и морковите са настъргани, а гъбите са съвсем наситно.


полезен съвет




При готвене на месо, не е желателно да се соли предварително, защото солта извлича соковете му и влошава вкуса. Соленето трябва да се прави към края на варенето или печенето.

събота, 18 юли 2015 г.

Кюфтета от мляно месо и прясно зеле (друг вид)


  Това са едни невероятно вкусни кюфтета от мляно месо и прясно зеле. Комбинацията е малко странна, но за сметка на това стават дзверски вкусни кюфтета.
  Тъй като рядко съм писал досега за кюфтета, може би тук му е мястото да спомена, че готова кайма в къщи не се купува. При самата дума "кайма" изпадам в пълен потрес и ужас. И това не е от сега, а от преди повече 20 години ... но историята е съвсем друга и може да се разказва на чашка. Обикновено си купувам месо и си го меля в къщи - имам и ръчна и електрическа месомелачки. А когато имам много време, което рядко се случва или пък ме е хванала нервата от проблеми (доста по-често), си го изкарвам на месото - със сатърчето и яко кълцане, докато си стане почти като кайма. Пропорциите са различни - както си ги направя, но този път става за кълцано телешко и свинско в съотношение 70:30, т.е. почти телешко мляно.
 За тези, които нямат време, препоръчвам като си купят месото, да поискат в месарницата да им го смелят - пред тях. Това е за тези дет не им се занимава с щуротии, а предпочитат да си имат хубаво мляно месо.
 След това лирическо отклонение да се върнем на кюфтета и как се получиха в този им вид. Мелех си месото и към края, когато свършва вече и трябва да се "почисти" месомелачката обикновено пущам едно две коматчета хлебец. 
 Да ама не - не открих подходящо парче и пред погледа ми попадна изостанало парче зелка и пуснах него през месомелачката (но в отделна купа). Пък и защо да изхвърлям хубавото зеле и защо да не го смеся с малко кайма и да видим какво ще стане?
 И така - необходими са ни 500 грама смляно месо, 300 гр. смляно прясно зеле (т.е. рендосано - няма всеки да пуща месомелачка да го мели я); 1 малка главичка лук, нарязан на ситно и 1-2 пресовани скилидки чесън, 1 яйце, 1 ч.л. кимион и почти толкова черен пипер и сол на вкус, 1 ч.л. риган, 1-2 с.л. царевично брашно и олио за пържене.



 Зелето се осолява и с ръце хубаво се изстисква да си пусне течностите и изцеденото зеле се поставя в купа. Добавят му се подправките, ситно нарязания лук и чесъна, яйцето и смляното месо.







   Омесва се хубаво- колкото повече, толкова повече.
Тайната на хубавите кюфтета е в продължителното месене.
Ако сместа е по-рядка, се слага царевичното брашно. Ако е нормално твърда, оформените кюфтета се овалват в него.
 Пържат се на средна степен на котлона (6-та от 9 степени) до покафеняване.
Оцеждат се върху кухненска хартия.








От това количество се получават 10-12 дзверски вкусни кюфтака.












Цена: за 500 гр. мляно месо - 3,50 лв, 0,3 кг зеле  - 0,12 лв, и всичко останало около 1 лв.
Скромно като цена и изключително вкусно.

П.П.  Длъжен съм да предупредя - все пак, усеща се вкуса на зеле. Затова, който се дразни от тази миризма (колкото и да е лека), е желателно да задуши зелето предварително и да го отцеди хубаво или да си приготви ей тези кюфтета.