петък, 4 септември 2015 г.

Миди с ориз


Миди с ориз!
Пробвал съм доста начини на приготвяне на мидите, но този ми се струва най-вкусният.
На прибиране след почивката в рибния магазин имаше едни страхотни миди с черупките и на напълно приемливата цена от 2,80 лв/кг. Какво може да се сготви с тях изобщо не предизвика колебание - миди с ориз. Не знам защо им казват "по Бургаски" - лично в Бургас не съм ял такива, а и по самото море рядко съм виждал в заведение да се предлагат ... От години си ги правя по един и същи начин като от време променям по нещо мъничко...

Необходими продукти: 
0,800 кг пресни миди с черупките; 0,250 кг ориз (т.е. 1 ч.ч.) ; 1 - 1 1/2 ч.ч. бяло сухо вино; 2 главички червен лук, 3-4 скилидки чесън; сол и черен пипер на вкус; 1 ч.л. риган и толкова дивисил. Може и шепа чери доматчета.

Приготвяне:
Мидите се почистват и измиват старателно. Слагат се в тенджера с 1/2 ч.ч. бяло вино, малко сол, по 5-6 зърна черен пипер и бахар (това по желание). Варят се 10-15 минути. Проверява се да не са се отворили съвсем, не трябва де сваряват, а да са полуготови ...
Мидите се вадят, ако има такива дето не са се отворили, значи не ги бива и се изхвърлят. Бульонът се прецежда.



Варих ги в мултитенджерата - точно 15 минути.












и дори малко ги "поизпуснах" - някои се бяха отворили малко повече













В тиган се загряват силно 3-4 с.л. зехтин и в него до златисто се запържват ситно нарязания чесън и червен лук.
 Като станат прозрачни, се добавя ориза и той се запържва леко - също да промени цвета си.
  Налива се останалото вино, бульона от мидите и се добавя топла вода, за да се получи съотношение поне 3,5 : 1.
 След 5 минути варене, котлонът се изключва.




  В йенска тавичка (размери 18х28 см) се капват няколко капки зехтин (или малко масло) и се нареждат половината миди.
  Ориза се овкусява със солта, черния пипер, ригана и се излива върху мидите.
  Останалите миди се пущат отгоре и "набиват" в ориза (той си има все още доста течност).



За разкош може да се добави и шепа чери доматчета и тавичката заминава във фурната на 200 С за около 30-а минути.
 Или до готовност на ориза (проверява се от време на време).
 Като се извади, може да се поръси с малко зехтин или няколко бучки масло.
 По желание може да се наръси със ситно нарязан магданоз (не и у нас).



Яденето е достатъчно за 4-6 човека, себестойността му е около 3,50 лв, а е невероятно вкусно и си върви с добре изстудено питие.

сряда, 2 септември 2015 г.

Кюфтенца "Андро"




За пореден път – различен начин на приготвяне на изключително апетитни и вкусни кюфтенца.

Преди дни бяхме седнали на по чашка и на раздумка с един приятел и съвсем случайно разговорът се завъртя около разни мезенца и вкуснотийки. И тъкмо му обяснявам, че у нас цяло лято се пържат малки кюфтенца, които се добавят към доматената салата, когато ме прекъсна – точно както и неговата баба правела. И взе да ми обяснява как неговата Баба готвела невероятни кюфтенца и ги сервирала със сос, с картофено пюре и т.н.. 
 Нужна ни е кайма, омесена с подправки – кой както си ги обича. Нарочно оставям всеки да си избере неговия си любим вид - тук е важна технологията.


  От приготвената кайма се щипват малки парченца и оформят кюфтенца като голям лешник. 
  Готовите кюфтенца не се валят в брашно и се пържат по няколко в много силно загрята мазнина в дълбок тиган. При пърженето не се бъркат, а тигана се разтръсква. Пържат се колкото да хванат лек загар и се вадят в отделен съд.





След това се настъргва кората на един лимон, а самият лимон се изцежда.

Сокът от лимона се смесва с 50 мл зехтин, слага се в широк тиган и внимателно се нареждат кюфтенцата. Задушават се под капак, до изпаряване на лимоновия сок. От време на време на време трябва да се разбъркват.


Та така се приготвят кюфтенцата Андро - на човека, чиято Баба ги е правила. 

А ето едно тяхно приложение:


 

Дзверска вкуснотия.

полезен съвет

Все още е лято и за съжаление кърлежите не са рядкост и опасността някой да се забие в тебе е напълно реална. Най-безболезненият и ефективен начин на ваденето им е като се вземе едно памуче, което се насапунисва и върху кърлежа се извършват няколко въртеливи движения ( по часовниковата стрелка ) и за 5 секунди се е отлепил и остава на памучето.
Работи - изпитано е лично...