сряда, 4 май 2016 г.

Бакла с пилешки бутчета



























Продуктите са обикновени, а в резултат - много вкусно ястие, в което присъства незаслужено пренебрегваната от нас бакла. Имам чувството, че вече е започнала трайно да изчезва от трапезите ни, а не бива ... Па и като че ли доста хора се плашат от готвенето й, а няма нищо сложно - просто малко повече време отколкото за зелен боб.
За 4 порции са необходими поне 600 грама прясна бакла, по 1 бутче на човек; 1 голяма глава кромид и 4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно; 1-2 домата настъргани; магданоз за наръсване; сол и черен пипер на вкус, поне 1 ч.л. червен пипер и горе долу толкова или малко повече брашно; 3-4 с.л. олио.

Изпълнението е толкова лесно, че направо няма какво да описвам:




 Баклата се почиства, нарязва на парчета по около 2- 2,5 см и в подходяща куха се попарва с вряла вода от бързонагряващата кана.








В мазнината се запържват от двете страни бутчетата до зачервяване и се прехвърлят в друга съдина. В същата мазнина се запържват лука, чесъна, червения пипер и брашното (бързичко да не загорят), слага се баклата и се долива вода (най-добре е бульон) да покрие  баклата. Връщат се бутчетата, сипват се и доматите.

Съдината се покрива с капак, силата на котлона се намаля наполовина и се оставя да къкри между 30 и 40 мин. или до омекване на баклата.
При сервиране ръсим с магданоз.
Простичко и вкусно ястие.
Струва си готвенето.
По същия начин може да се направи и със свинско и т.н.

вторник, 3 май 2016 г.

Пилешка дроб сърма с кладница

























Дроб сарма - какво толкова?! Надали някой не е правил, но пък тази е доста по-различна и затова й отделям внимание.
За 6 порции (че и малко повече) са необходими: 300 грама пилешки дробчета, 200-300 гр. сварено пилешко; поне 350-400 гр. кладница; 1 голяма глава кромид лук; 3-4 скилидки чесън; около 1 ч.ч. ориз; праз - зелената част около 20 см (може и зелен лук); 50-100 грама бекон (пушен още по-добре); сол, черен пипер, риган;
За заливката: около 1 кофичка кисело мляко, поне 2 яйца и 2-3 с.л. брашно, както 1/2 - 1 ч.л. сода;

Изпълнението е простичко: 


 Бекона, празът и лук се нарязват на ситно. В силно загрят тиган се слага съвсем малко мазнина и се пуща първо бекона - да се запържи и пусне мазнинката. След това се добавят празът, лука и чесъна и се оставя на по-бавен огън.
В това време бързоварната кана кипва с вода.










 Кладницата се измива, залива с вряла вода за няколко минути и се накъсва на парченца.












Дробчетата се почистват, слагат в цедка и в купа се заливат с вряла вода на три четири пъти.
 След това се нарязват на кубчета.

 Свареното пилешко месо също се накъсва на произволни парчета.






При позапържените заленчуци, се пущат нарязаните дробчета и се изсипва ориза. Разбърква се няколко пъти и се пържи докато оризът леко промени цвета си.
В тигана се наливат поне 3 - 3 и половина чаши топла вода (или бульон).


 



Слагат се и гъбите.
Опиперява се и осолява. Слага се и ригана.

Всичко се оставя да покъкри максимум 10 мин. на половината сила на котлона.








Сместа се прехвърля в тавата за печене и заминава на 180 С във фурната - поне за 30-а минути или малко повече.
В това време се подготвя заливката като се разбиват яйцата, киселото мляко (в което се "загася" 1 ч.л. сода), брашното - като им добавя идея сол и черен пипер.





Ястието се допича до хубаво зачервяване на заливката.

По желание в заливката може да се добави настърган кашкавал (ама поради липса на такъв - няма).









Ястието е готово и може да се сервира.
Върви си с кисело мляко  или млечно-чесново сосче, или някаква салата.
Въпрос на вкус ....













Моята порцийка бе гарнирана обилно с черен пипер и лютивичко, както и с любимия бърбън.

Наздраве!

Сиренено руло в омлет



















Поради липса на време за отчитане на Великденското агне, минавам с една рецепта от стар тефтер, която като си я прочетох, направо си спомних вкуса му и реших да я споделя:

4 яйца се разбиват с 200 мл майонеза, добавя им се 1/2 ч.л. сол и 2 с.л. брашно.
Цялата тази смес се изсипва върху хартия за печене в тавата на фурната като се разстила така, че да заеме квадратна форма.
Пече се на 180 С за 10-а минути. Готово е като се зачерви леко.
В това време около 200 грама топено се намачкват, настъргват се 100-а  грама кашкавал и се смесват с 1 пакетче крема сирене 125 гр.
Блата се намазва със сместа от сирена и се навива на руло.
Стяга се с фолио за опаковане и заминава в хладилника поне за нощ.
На следващия ден е готово. Реже се леко под диагонал.
Страхотно предястие  ...

П.П. Може да се наредят и тънкофайски резенчета шунка и т.н. Носи всякакви "полети" на фантазията ...