четвъртък, 12 май 2016 г.

Хамур от разни мръФки на фурна


























Това е едно невероятно вкусно ястие, което просто си няма рецепта и име и по съществото си представлява някаква компилация от какво ли не, както и се появи самото то - плод на поредната фризерна ревизия.
Нарочно няма да пиша и количествата, но месото общо е над кг и е достатъчно за куп народ.
При ревизията на фризера бидоха открити: варено свинско месо, пуешко месо - от бута и от маншона; телешко; 1/2 свински варен език; едно парче домашна наденица; парче свински врат;
От шкафа - буркан мариновани манатарки, а от касетката - стръкове пресен чесън и лук, 1 глава червен лук, 4-5 скилидки чесън, както и един поизостанал патладжан, както и около кг картофи.
Изпълнението е като за човек, дет не е готвил в живота си- лесничко, ама колкото си искаш:


  Гъбите се нарязват на сравнително едри кубчета, свареното месо се накъсва произволно, а езика се нарязва също на произволни парчета.
 Останалите меса се нарязват на кубчета.
 Картофите се слагат в мултитенджерата да се сварят.







В голям тиган се запържват (задушават) телешкото - поне за 10-а минутки, след него и останалите месца - свинското и пуешкото. Добавят и нарязаните лукове, патладжана.

Налива се бульон и се добавят свареното месо и гъбите и се оставят да покъкрят на котлона около 20-а минути.
В това време картофите са сварени - обелват се, докато са топли, леко се осоляват и опиперяват (Индийското орехче е много подходящо към тях) и с малко сос от къкрещите месца се намачкват на пюре.




Месата в тигана се осоляват, опиперяват и им се добавя малко риган и малко чили (въпрос на желание) и се прехвълят в тавичката, в което ще се пекат. 
Отгоре им се прави един плътен слой от картофеното пюре, който може "за красота" да се набразди с вилицата.





Така подготвената тава заминава в загрятата на 200С фурна за около 40-50 минути - докато картофеният слой отгоре хубаво се зачерви.
 В картофеното пюре може да се настържи и кашкавал и да се добавят куп други неща ....








Поднася се с разни салати.
На снимката се вижда моята порция -обилно осолена и опиперева, че ми дойдоха в малко.

Страхотно ястие и мезе към питието.






П.П. защо "хамур" ? - ами защото значи - смесвам, както и тука - смес от куп мръФки по малко... 

понеделник, 9 май 2016 г.

Копривена чорба (супа)

Рядко пиша за супи, тъй като рядко се правят, пък и когато се правят какво толкова има в тях ...
Но тази копривена чорба няма да я подмина, защото е доста по-нестандартна от тези, с които сме свикнали. Впрочем и за първи път я правя по този начин и съм доволен от резултата... 
И само да не забравя - тази година що е сготвено с коприва е благодарение на Баджанака.

Необходими са ни - една торбичка прясно набрана коприва (около 300-350 грама), 1 картоф, 1 морков, 2-3 парченца сушен домат (в зехтин, ако не е такъв-се накисва за малко да омекне); 1-2 ск. чесън или поне 2 стръка пресен, 1 връзка пресен зелен лук, 1 ч.л. брашно, щипка риган или мащерка (предпочитам ригана); сол и черен пипер на вкус.

Изпълнението е лесно:

В тенджерката се сипва малко олио и последователно се запържват чесъна, ситно нарязания лук, ситно нарязания (или настъргания морков), нарязаните сушени домати и картофи.
Докато те се запържват, копривата се измива, попарва с вряла вода, изцежда и нарязва произволно.
При задушените вече зеленчуци се добавя лъжичката брашно, слага се нарязаната коприва и залива с поне 1,5 л топла вода.
Силата на котлона се намалява наполовина и оставя да къкри за 15-а минути. Добавят се солта и черния пипер и една бучка масло и се оставя на котлона поне още 10-а минути.

Ами това е:


Сервира се с лъжичка заквасена сметана, малко лимонов сок.

Ако няма сметана, просто кисело мляко.

Лесно и вкусно.






П.П. Това е нещо като отговор на Русиана - на нейната копривена чорба.
Впрочем досега все съм я правил с ориз, но се оказа, че с картофи също е много вкусна и апетитна. И не съжалявам за това "отклонение от канона". Впрочем, ако се остави малко по-гъста, си става направо основно ястие - яхния от коприва....


Патешки сърца (шишчета) на тиган
























Изключително лесни и дзверски вкусни патешки сърчица...
Необходими са 1 кг патешки сърчица (4,20 лв), подправки и търпение.

Изпълнението е простичко:
Патешките сърца се размразяват (ако са замразени), измиват се добре и слагат в подходяща купа (емайлиран съд), като им се добавят 1 ч.л. сода, 2-3 с.л. балсамико; 1 с.л. ябълков оцет, 1 с.л. сос уорчестър, 1 ч.л. кафява захар, 2-3 с.л. бърбън (уиски, водка). 
Всичко това хубаво се обърква с ръка, прехвърля се в найлонов плик и завързано заминава в хладилника за 24 часа.



 След това, върху дъската се вадят сърчице по сърчице и с ножа се отстранява ципата върху сърцето и се изрязват ципата, стърчащите кръвоносни съдове и и част от мастната обвивка на сърчицето.
 Това е най-пипкавата работа и затова казах, че е необходимо търпение.
Тайната е именно в доброто им почистване. 





Вече почистените сърца се цепват по средата - да станат като малко пържолки и се нанизват на шишчетата.
















Могат да се нанижат и цели, но е желателно да се повтори процедурата с цепването им на няколко места странично. 








Понеже ми се видяха малко, бях си приготвил и черен дроб - маринован по същия начин и нарязан на ситни парчета.
В тиган с дебело дъно се слага една с.л. гъша мас, като загрява силно и шишчета се запържват от двете страни буквално за по 2-3 минути, колкото да променят цвета си.
В случая бидоха извадени в друга съдина и същата процедура повторена с дроба. Над дроба бе поставена една скаричка и на нея наредени шишчетата. Сега е моментът за леко посоляване и опиперяване.

В тигана се слага една идея алкохол (2-3 с.л. бърбън) и заминава във фурната на 220С точно за 10 минути.
Това време е напълно достатъчно за да се опекат и да останат крехки и вкусни.
 Ако не се готви и дроб, просто тигана със сърчицата се пъха във фурната и никакви скарички...




Поднасят се леко поръсени с магданоз или пера ситно нарязан зелен лук.
 Редуцираният сос от печеното с бучка масло се сервира отделно.










Гарнитурата - по желание ...


Страшно крехки и дзверски вкусни патешки сърчица.


Няма какво повече да се каже, освен едно яко "Наздраве!"