понеделник, 13 юни 2016 г.

Пърленки на тиган



























Невероятно лесни и дзверски вкусни пърленки, които са особено подходящи както за закуска, така и към всяко хапване - особено ако е някаква скара.
Правят се от картофено-кашкаваленото тесто, което веднъж приготвено може да издържи в хладилника поне до три дни. Прави се лесно, съхранява се лесно и с него се работи още по-лесно.


 Тиган с дебело дъно и незалепващо покритие се загрява добре.
 От тестото се къса топче горе долу колкото яйце и върху набрашнена повърхност се разточва на кръг с дебелина 0,3-0,5 см.
 Може да се оформи и с леко намаслени ръце, без да се точи.
 Пърленката се пече от двете страни до готовност.




Готовите пърленки се намазват леко с масло, нареждат една върху друга и се завиват с алуминиево фолио.
Нека да се починат в него поне 10-15 минути.
Така омекват и могат да се съхранят пухкави доста време.

Дзверска вкуснотия...особено поръсени с шарена сол, чубрица или сминдух...

неделя, 12 юни 2016 г.

Съботна салата



























Това е нещо от сорта на полезните съвети как например да се оползотворят едни две изостанали палачинки от съботната закуска. Все се случва някоя и друга палачинка да поизостане и да се чудим за съдбата й след няколко часа...
Съвсем случайно ми хрумна идеята за подобна салата... 
Освен палачинки, са необходими малко домати, едно авокадо, около 100-а грама пушена сьомга.
Палачинките се нарязват на тънки ивици и се слагат в купа. Доматите се нарязват на кубчета (само месестата част), авокадото - също на кубчета. Сьомгата се накъсва на парчета. Подправя се с малко сол, черен пипер и риган. Няколко капки зехтин и се разбърква... И нека престои в хладилника малко.
Става страхотна салата - па и си е направо цяло ястие, което издържа на много питиета.

Уникално вкусни питки за закуска



























 Освен пърленки, с картофено-кашкаваленото тесто могат да се направят кифлички, кашкавалки, пълнени питки или просто питки за закуска.
 От тестото се откъсва топче горе долу колкото яйце, на набрашнена повърхност се разточва на кръг и от кръга се изрязва триъгълник.
 В широкия му край се слага парче кремвирш и се навива като куфличка.
 (изрезките могат да се ползват за направа на питки).
 Вместо кремвирш може да се сложи друга плънка - от ситно нарязана шунка, зелен лук, настърган кашкавал и се прецедира по същия начин.
 За да се направят питки, топчето тесто на ръка се оформя на фитил и се сплита като питка.


Готовите закуски се нареждат в тава, покрита с хартия за печене, намазват се яйце или само с прясно мляко.

Пекат се до зачервяване в предварително загрята на 180С фурна за около 30-а минути.









 Тука е кремвиршката.

 За съжаление, толкова бързо се ометоха, че само това стигна до снимка.

 Невероятни са за закуска.