неделя, 14 август 2016 г.

Невероятно крехки калмари на тиган


























Този път в кварталния рибен магазин попаднах на съвсем пресни калмари - токущо доставени. Нямаше как да не купя... че в последните години все караме на замразени, почистени и понякога дори сварени. Нямат нищо общо с пресния калмар.
Как се правят замразени калмари на грил съм показал тук. Само се сещам, че е можело да се допълни слагане в маринатата на 1/2 ч.л. сода.
Само че с пресните калмари има един проблем - почистването. Та затова първо ще покажа как трябва да стане това:





Целите калмари се измиват много добре под течаща вода.










 Лекичко се избутват пипалата настрани и в процепа се пъхва показалеца до достигане края на вътрешностите, които се зацепват леко с нокът и внимателно се издърпват навън - да не се разкъсат червата, че става голяма цапория и трябва ново миене.
 Като се извадят, на дъска се отрязват пипалата, а оЧото и клюнчето се изрязват и изхвърлят заедно с вътрешностите.



Следва същинското почистване на тубата.
Внимателно тубата се захваща и с пръсти се обръща наобратно - все едно че се запрята чорап.
Обръща се цялата туба и първо с пръсти се отделя нещо като хрущял (кост) - по цялата дължина на тубата - тям където са били прикрепени вътрешностите. 





На тази снимка много добре се вижда този израстък дето трябва да се отстрани. 










 След отделянето на този израстък, с остър нож се изтъргват всякакви цепи и др.п.
 Опипва се тубата и ако някъде има нещо твърдо, се изрязва.
 Така почистената туба се цепва с острия нож на няколко места, без да се прорязва тубата.


 Тубите се измиват под течаща вода и се обръщат обратно - в първоначалния си вид.

 Отрязаните пипала също се измиват добре и се инсталират в купата при тубите.








Както са си вече измити, се заливат със соев сос - на пет калмара - 4-5 с.л., както се опиперяват с бял пипер и се добавя 1 с.л. водка или уиски.

Съдината се покрива с фолио и заминава в хладилника за 24 часа.

Е може и по-малко, но все пак поне 12 часа. 

 Грил тиган (или тиган с дебело дъно) се загрява и преди печенето се намалява с 1/3 силата на котлона.
 Както калмарите са си в купата, се излива цялата течност и хубаво се омазняват 2-3 с.л. олио или зехтин.
 Пекат се от двете страни буквално за по 2-3 минути.







Готови са и може да бъдат  сервирани.

Подходящи са със салата, варени картофи, някаква паста.

 

В общи линии никаква философия, става лесно, а резултатът е перфектни и крехки калмари на тиган.

Единствената врътка е чистенето и ако има кой друг да го направи, служава да бъде почерпен.

Няма да обяснявам как си вървят със студеното питие...








И със салатка, разбира се.




Наздраве!
 

събота, 13 август 2016 г.

полезен съвет - от изостаналата пържена риба - рибни кюфтета

























Пържили сте риба и са останали няколко парчета - какво да правим с нея? Претоплена не е вкусна, а престояла от вечерта за другия дън - също.
Е няма да я хвърляме я - просто ще си направим набързо невероятно вкусни рибни кюфтенца...





Просто изостаналата риба се смила с машинката за мелене на месо (или в блендера). Смила се (или намачква) един сварен картоф. 









Към тази смес се добавя едно яйце, малко черен пипер, индийско орехче, 1 ч.л. дивисил или риган.

Сол се слага при необходимост. 

Става още -добре, ако се нарежат и няколко стръка пресен магданоз и копър - като в случая.

Омесва се кайма.






 С намазнени ръце се откъсват от каймата топчета по-големи от орех и се оформят кюфтенца.











Пържат се в малко мазнина на средно силен котлон - до хубаво зачервяване. 











Готови са. Могат да се поднесат със салата или гарнитура по желание.

Стават като основно хапване и като добавка на вече нещо приготвено.










Икономията е налице - вместо да се изхвърли, само с добавката на един, два варени картофа, едно яйце и малко подправки - положението е спасено и на трапезата са сервирани изключително вкусни рибни кюфтенца ... 






П.П. Впрочем по същия начин се правят и кюфтета от сурова риба - бяла риба, херинга, мерлуза - че и от такива с кости след отстраняване на гръбначната кост и по - едрите такива и смилане поне два пъти.

четвъртък, 11 август 2016 г.

"Специални" картофени кюфтета


 Тези фантастични картофени кюфтета ми се получиха съвсем случайно, но изобщо не съжалявам за експеримента.
 Докато правих пържените си тиквички "изненада", ми остана голямо количество от плънката - намачкани тиквички, сирене и кашкавал с яйце, на които добавих 4 сварени средни картофа, малко подправки и т.н. и направих невероятни специални картофени кюфтета.
 Сега ще дам  необходимите продукти за 12-14 броя (които са достатъчни за 4-ма човека) - в зависимост от големината:
 1/2 тиквичка, средна, настъргана и намачкана (като течността й се отцежда)
 100 грама сирене натрошено
   50 грама кашкавал настърган на ситно
    4 средни картофа, сварени и намачкани добре
    2 яйца
    сол и черен пипер на вкус
    1 с.л. пресен и нарязан на ситно копър (или 1 ч.л. сушен)
    1 ч.л. риган, щипка индийско орехче
При необходимост и малко брашно. Разбира се и доста олио за пържене ...
Изпълнението е простичко:




 Всички продукти и подправки се смесват в подходяща купа като добре се намачкват.
  Трябва да се получи гъста и леко лепкава маса.
  При нужда може да се добави малко брашно. Опитва се на вкус и при необходимост се добавя сол (все пак въпрос на вкус). 





 В тясна касерола се загряват поне три пръста олио - да стига малко повече от средата на кюфтето.

 С добре намазнени ръце се оформят кюфтета и се пържат до хубаво зачервяване от двете страни.
 След като олиото е загряло, е препоръчително да се намали силата на котлона от максимална с 1/3-та .

Изпържените кюфтета се слагат върху кухненска хартия да поеме излишната мазнина.
Не е необходимо да се овалват преди пърженето в брашно и т.н. - достатъчно е да се оформят с намазнените ръце.
Мазнината от пърженето не се замърсява и след прецеждане може да се ползва поне още веднъж - за пържене на тиквички примерно или картофи....







Вече са готови и могат да се сервират.
Впрочем нека поизстинат малко.
Дори като престоят един ден - студени са още по-вкусни.






Сервират се с някаква лятна салата.
От снимката се вижда каква е консистенцията - направо си приличат на истински кюфтета.


Страхотно вкусни!

Заслужава си направията.










Моята порция...

Страхотно мезе в тези жеги, пости и т.н., но си върви с добре изстудено питие - кой каквото си пие...

Наздраве!