вторник, 7 ноември 2017 г.

Хамон сармички


Това е за графата "полезни" и начин да се разнообрази поднасянето на скучните кюфтета.
В общи линии няма какво да се обяснява.
Необходими са резенчета хамон (или бекон - става всякакъв), както и овкусена като за кюфтета кайма - на собствен вкус.

Всяко листче хамон се разгъва, в единия му край се слага 1 с.л. от каймата и се навива на рулце.
За разкош във всяко парче кайма може да се сложи късче кашкавал, някакво твърдо сирене или моцарела (каквото има).


Получават се ей такива малки "сармички".
Подреждат се в намаслена тавичка с добавка на чашка бяло вино и се пекат на предварително загрята на 200С фурна за около 20-а минути.
За да не прегорят, първите 10-а минути се покриват с алуминиево фолио.


Стават разкошни и Дзверски вкусни сармички - кюфтенца.
Могат да се поднесат със салата, с картофи или просто така.
Стават и като предястие и като основно.

Наздраве!

Лесна питка с коприва без месене


Тази изключително лесна и бърза за приготвяне питка е резултат на една хрумка, която се появи след направата на кашата с коприва и поради факта, че хлябът бе привършил.
Самата питка се забърква буквално за пет минути, изчаква се максимум 15-20 минути преди печенето, а самото то продължава около 25 минути.
Необходими са
около 500 грама брашно
по 1 ч.л. сол, захар, суха мая и бакпулвер
около 300 мл вода - по равно от варенето на копривата и чиста вода
3-4 с.л. варена и нарязана на ситно коприва (в случая ползвах вече сварена с добавка на няколко стръка джоджен)

Изпълнението е повече от лесно:

В подходяща купа се сипва брашното. Добавят се солта, захарта, маята и бакпулвера, както и нарязаната коприва.
Налива се водата и се разбърква с лъжица буквално няколко пъти.
Трябва да се получи меко и лепкаво тесто, което все пак да държи форма. 
Фурната се загрява на 180С.
Тавичка се застила с хартия за печене - тъй като липсваше, се намазнява и поръсва с брашно.
В нея се сипва тестото.
Изчаква се фурната добре да загрее.


Тавичката се слага във фурната, включва се вентилатора и се пече за около 25 минути - до хубаво зачервяване.
След изваждането се покрива с кърпа за 10-а минути и питката е готова за хапване - със сиренце, например.

Много пухкава, ароматно дъхава питка.








На другия ден е още по-вкусна.
Прясната коприва и джоджен могат да бъдат заменени със сушени.

Наистина се прави много лесно, а резултатът е изключително вкусен.

четвъртък, 2 ноември 2017 г.

Коприва каша


С това простичко и разпространено ястие няма да изненадам когото и да е, но ще споделя и моя му прочит...
В последните топли дни на октомври копривата пусна отново крехки листенца по връхчетата - какво по-хубаво от това? 
За направата на поне 4 порции са необходими 
коприва около 400-500 грама, която се измива добре и сетне на два пъти се залива с вряла вода (като втората вода не се изхвърля)
1 глава лук, обелен и нарязан на ситно
2-3 скилидки чесън (носи и повече), нарязани на ситно
3 с.л. брашно
поне 2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. червен пипер, сол и черен пипер на вкус
няколко стръка джоджен и 1/2 вр. магданоз
4 яйца
масло и олио по 1 с.л.
Приготвянето е толкова лесно, че направо няма какво да се обяснява:
В загрятото масло с олио се запържват съвсем леко лука и чесъна.
Добавя се 1 ч.л. червен пипер и брашното и енергично се бъркат за минута две - колкото брашното леко да промени цвета си.

На струйка се сипва около 1 ч.ч. от водата на копривата, а сетне и прясното мляко като се бърка добре, за да не останат бучки.
Като заври соса, се добавя и отцедената и нарязана коприва. Разбърква се и се оставя да покъкри 10-а минути на вече намален с поне 1/3 котлон.
В края на варенето се добавят нарязаните на ситно джоджен и магданоз, солта и черния пипер.
Внимателно се пущат яйцата на четири различни места. 
Затваря се с капака и котлонът се изключва.
За това време яйцата се пошират сами.
Сервират се като за всяка порция се слага по едно яйце.
Забележка: гъстотата се регулира по желание, но ние я предпочитаме по-гъста.
Леко, бързо и здравословно хапване.