сряда, 7 февруари 2018 г.

Майонеза с кисело мляко


 Майонезата е нещо уникално и невероятно нещо. От 25 години, че повече не сме купували майонеза в какъвто и да е вариант. За майонезите съм изписал доста, пък и да си призная определено не се ограничавам с традиционната майонеза, а в общи линии непрекъснато експериментирам.
 Майонезата с прясно мляко, че е класика си е така, но майонеза с кисело мляко не бях пробвал, така че и на нея й дойде редът.
 То и няма какво да се обяснява:
4 с.л. кисело мляко (100 мл), 1 ч.л. горчица, скилидка чесън, щипка сол и толкова черен пипер, 300 мл олио.
Слагат се описания ред в купата на пасатора, пасаторът се потапя до дъното и на пълна мощност - все едно че се прави млечна майонеза. За 30-а сек. е готова.
Има само една две особености:
- ако млякото е кисело, става леко кисела и в никакъв случай не бива да се добавя лимонов сок.
- ако млякото не е достатъчно гъсто, а е по-водно, поема повечко олио от описаното, за да се сгъсти добре. Иначе остава леко като майонезен сос.

П.П. Съжалявам за снимката, но понеже правих салата с картофи, отиде там и до повече снимки не се стигна.
Важното е, че става и няма някакви особености. 
Просто си струва да се опита. Дори е по-добра от обикновената млечна. Единственото затруднение е във вида на киселото мляко, че нещо са все различни - дори и от една и съща марка.

вторник, 6 февруари 2018 г.

Брюкселско зеле със сметана и сирена


 Случва се и у нас има постни ястия и това е едно такова. Прави се страшно бързо, а става невероятно вкусно. Изисква минимум продукти, т.е. по - скоро е тип "почисти хладилника". Цялото му приготвяне отнема не повече от пет минути и иска малко време да се опече.
 За 4-5 порции е необходимо: 1 буркан консервирано брюкселско зеле (има по магазините), 300-400 мл готварска сметана (вместо сметана може да се ползва кисело или прясно мляко като по желание може да се сложи лъжичка брашно), 2-3 яйца и около 200-250 грама най-различни сирена, каквито има изостанали в хладилника (обикновено сирене, кашкавал, гауда, ементал, пък ако има и малко синьо сирене става направо върховно). Както и сол черен пипер на вкус, но в случая изобщо не слагах сол, че сирената си я имат...
 Изпълнението е направо елементарно:

Фурната се включва да се загрява на 180-200С, ако ще се ползва метална тавичка, ако е керамична или стъклена на 130-150С.
Брюкселското зеле се отцежда, нарязва на половинки или четвъртинки и слата в тавата. Смената се смесва с яйцата и сирената. Овкусява се с черен пипер и налива вътре в тавичката. Разбърква се добре и заминава да се пече като температурата се увеличава на 180С (ако е в керамична).
Пече се около 40 минути - до хубаво зачервяване от горе.

Добре е да се остави малко да изстине и е готово за сервиране.





Не е много фотогенично, но за сметка на това е много вкусно.

При това бързо и лесно.
Точно за 5 минути се "сглобява", а за вечеря има нещо полезно и вкусно.


В топъл вид е вкусно, но изстинало - на другия ден е още по-вкусно.

Честно казано, една много вкусна вечеря.

Върви си с бяло винце или биричка.

Та затова направете го, насладете  му се и НАЗДРАВЕ!

Кюфтета от конско месо или конски кюфтета


 Тази публикация е по-скоро за графата "полезни предложения" или съвети, отколкото да е посветя на кюфтетата, за които колкото майстори, толкова и рецепти.
  В действителност става дума за кюфтета от конско месо.
 Досега съм правил основно луканки и суджуци от конско месо. Не че не съм отделял от каймата за тях по малко за пекване на скарата, но сега случаят е малко по-различен.
 След като открих цели два магазина, където може да се купи конско месо, проблема ми с намирането му биде разрешен. Та затова мога да си позволя и да понаправя няколко експеримента.
 Излишно е да споменавам, че купувам месо (изрезки-така го водят), което си смилам в къщи и си правя каймата.
 Как се прави кайма в домашни условия съм описал много подробно и няма да се повтарям изобщо.
 Проблемът ми всъщност беше как да комбинирам конското смляно месо и в какво съотношение, за да се получи невероятен резултат.

 Първо, за кюфтетата на скара:
Пробвах цели три варианта:
-съотношение 60 % конско с 40 % свински гърди
-съотношение 50:50 %
-съотношение 40:60 %
и един междинен вариант 60 % конско, 30 % свински гърди и 10 % сланина.
Този последният най-ми хареса. Кюфтетата стават страхотно сочни и вкусни. 
Естествено при правенето на каймата, след слагането на подправките и при месенето на кг месна маса се добавят около 150 грама лед на бучки и се меси до поемането им. 

 Кюфтетата се оформят с добре намазнени ръце и след престой около час-два в хладилника могат да се пекат на грил тигана или на скарата.
Подправките? - ами сол около 18 грама, черен пипер и кимион - на вкус. Така се усеща месото най-добре и можеш да му се насладиш.

 Второ, за пържените кюфтета:
Излишно е да споменавам, че пробвах най-различни варианти. Допадна ми най-вече съотношението 50:50 % конско спрямо свинско. Тука в каймата не съм добавял нито лед, нито вода, а направих стандартни кюфтета с накиснат в прясно мляко хляб, нарязан на ситно лук и магданоз, както и стандартни подправки: сол, черен пипер, кимион.
Преди пърженето една част овалях в смес от царевично и обикновено брашно.
А тези, които правих не с хляб, а с настърган картоф не бяха оваляни.
За пърженето няма да обяснявам каквото и да е.


Резултатът? Най-вляво печените, по средата пържените (с хляб и оваляни в брашно), най-вдясно - тези с картофа.
И в трите варианта невероятно вкусни.

Естествено могат да се правят всякакви комбинации, но това бе изпробвано в случая.

Ето и една порцийка.











Ето и едно разчупено - личи си колко е сочно.
За вкуса нямам какво да кажа.


НАЗДРАВЕ!